Τη δυνατότητα στους Δήμους να υλοποιούν μέρος των έργων τοπικής κλίμακας, μέσω του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού, θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Βούτσης και πρόκειται και αύριο να ενημερώσει σχετικώς στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική.

Χαρακτήρισε μάλιστα «αγκάθι» την εκκρεμότητα του αιτήματος των Δήμων για μοίρασμα των έργων μέσω του ΕΣΠΑ, δεδομένου πως μέχρι σήμερα, οι περιφέρειες «είναι αυτές που είναι υπόλογες σε σχέση με τα έργα του ΕΣΠΑ». «Θέλουν ένα κομμάτι, αυτόνομο και αυτό μπορεί να γίνει και θα το εξαγγείλω, εφόσον αφορά σε έργα τοπικής κλίμακας που εντάσσονται σε περιφερειακό σχεδιασμό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ακόμη χαρακτήρισε το μέτρο της διαδημοτικής κινητικότητας «θετικό», σημειώνοντας μάλιστα ότι «μπορούμε να το κρατήσουμε, καθώς με συνεννόηση και συναίνεση μπορεί να γίνεται κατανομή προσωπικού όχι ως κάτι, αναγκαστικό».

Παράλληλα, έκανε λόγο για απολύτως δικαιολογημένη επαναφορά της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τα έξοδα μετακίνησης και παράστασης, σημειώνοντας παράλληλα πως χωρίς την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας τα έσοδα των Δήμων έχουν καταπέσει.

Αφού ανακοίνωσε ότι επανιδρύεται η Υποεπιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης (με τον Καλλικράτη κ.α.) ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η δουλειά που θα γίνει από κοινού με τους φορείς θα αφορά στο σύνολο των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης.

Ως πρώτο ζήτημα στον προγραμματισμό του υπουργείου δεν ιεραρχείται αυτό της χωροταξίας, έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας λόγο, ωστόσο, για επιβεβλημένη γενικευμένη συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική όλων των εκλεγμένων Αρχών (Α και Β βαθμού) αλλά και του «αποσυγκεντρωμένου» κράτους, με τις αποκεντρωμένες γραμματείες διοίκησης. Αιτιολόγησε πως έχουν διαπιστωθεί προβλήματα που αφορούν κυρίως τον νομικό έλεγχο, την εποπτεία που γίνεται μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων προς τους ΟΤΑ και εξήγησε πως «το παράπονο» είναι πως αυτή η εποπτεία είναι κυρίως πολιτική, υπό το πρόσχημα της νομικής εποπτείας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χωροταξίας, αφού ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ανοίξει εξ υπαρχής η συζήτηση αυτή, επισήμανε σε γενικό επίπεδο πως είναι προφανές ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε νησιωτικούς δήμους και σε ορεινούς δήμους – κάτι που μπορεί να σημαίνει επί παραδείγματι ότι 325 μπορεί να γίνουν 380 ενδεχομένως στο τέλος της συζήτησης της Υποεπιτροπής – αλλά θα αφορούν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σε σχέση με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα, όπως, επί παραδείγματι, η αποκομιδή των απορριμμάτων, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε πως υπάρχει ο εθνικός σχεδιασμός, που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός δεν θα είναι «φαραωνικού τύπου» όπως τώρα, ενώ εμπίπτει σε απόλυτο βαθμό στα προγράμματα της ΕΕ.

Σχετικώς με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις,ο κ. Βούτσης ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η ρύθμιση του θέματος των αρμοδιοτήτων τους μέχρι το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως και ποιες δομές ενδεχομένως, θα πρέπει να προστεθούν. « Η νέα αποκεντρωμένη διοίκηση θα μπορούσε να αριθμεί 13 δομές που θα έχουν άλλη σύνθεση από πλευράς αρμοδιοτήτων», τόνισε.

Αναφορικά με τους « κόκκινους Δήμους» παρατήρησε πως δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ουσιαστική εξυγίανση με αποτέλεσμα να δανειοδοτούνται και να ρυθμίζουν χρέη μέχρι 100 ή 300 χρόνια. «Σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσπαθήσαμε να βρούμε ευνοϊκότερους όρους όπου θα γίνονται προγραμματικές εξυγιαντικές συμφωνίες, με βοήθεια, τεχνογνωσία και προτάσεις» τόνισε.