Το μήνυμα πως πρέπει να γίνουν ουσιαστικές τομές την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, όπως η στήριξη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας αντί του «να ποντάρουμε επικοινωνιακά», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ηγουμενίτσα, τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην Ήπειρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στο ζήτημα της πανδημίας, αλλά και της παράλληλης -όπως είπε- πανδημίας της ακρίβειας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οικονομία

Κατά τη σύσκεψη που είχε με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, έκανε λόγο για «δύο χρόνια που δεν έπρεπε να είναι εφησυχασμού από τον κ. Μητσοτάκη» και σημείωσε πως η κατάσταση για τους επιχειρηματίες είναι μη βιώσιμη, δεδομένου πως «οι επαγγελματίες βρίσκονται με συσσωρευμένα χρέη από την περίοδο της πανδημίας και με την προοπτική να έχουν να επιστρέψουν τις όποιες ενισχύσεις πήραν, και με το τζίρο τους, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, να έχει πέσει ως και 80%».

Για αυτό το λόγο και προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, για «κοινωνικό αδιέξοδο», δεδομένου ότι «αν και ορθώς δεν έχουμε lockdown, από τη μία ο φόβος του κορονοϊού και από την άλλη η μειωμένη αγοραστική δύναμη αποτρέπουν τους πολίτες από την κατανάλωση».

Στο πλαίσιο αυτό παρέθεσε την ανάγκη δέσμης μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται «με τη διαγραφή, όπως προτείνουμε εμείς, μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ακόμα σημείωσε ότι πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης, διότι «το να μπει μαχαίρι στα μέτρα στήριξης από 1/1/2022 είναι κοινωνικά καταστροφικό». Ως εκ τούτου τόνισε ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα -ας είναι και μικρότερο- μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά πρότεινε τη μείωση στο κατώτατο από την ΕΕ επιτρεπτό επίπεδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ειδικά για τους αγρότες πρότεινε το σχετικό μέτρο να επεκταθεί για όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο για τους συνεταιρισμούς.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, ότι αν και προεκλογικά είχε υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, φέτος που καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 6%, «αντί να πάει στο 12%, έστω από 1/1/2022, ανακοινώνει αυξήσεις κοροϊδία της τάξης του 2% που αντιστοιχούν σε 50 λεπτά την ημέρα για τον κατώτατο μισθό».

Και υπογράμμισε πως «εμείς θεωρούμε αναγκαίο ο κατώτατος μισθός να πάει στα 800 ευρώ για να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν μέσα από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους με στήριξη, για να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία και να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο», διαφορετικά θα ξαναμπούμε σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος θα μας ρίξει πάρα πολύ χαμηλά, όπως εκτίμησε.

Επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσπρωτία

Πανδημία

Παράλληλα, στο δεύτερο μέτωπο, αυτό της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα μας είναι «στη χειρότερη θέση της Δυτικής Ευρώπης» σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την πορεία του εμβολιασμού όσο και για την κατάσταση του ΕΣΥ που «βρίσκεται υπό κατάρρευση», λέγοντας πως «έρχονται δύσκολες μέρες και αν η κυβέρνηση ποντάρει μόνο στην επικοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες».

Σχετικά με το θέμα περί προτεραιοποίησης σε κλίνες ΜΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «έχει αναλάβει ο εισαγγελέας, ελπίζω να μην ισχύουν όσα καταγγέλθηκαν», τονίζοντας την ανάγκη πλήρους διερεύνησης. «Αν έστω και ένα ψήγμα όσων καταγγέλθηκαν ισχύουν, βρισκόμαστε σε μία περίοδο ηθικής κατάπτωσης» προσέθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στις στους νοσοκομειακούς γιατρούς του Ρίου που έκαναν λόγο για έλλειψη οξυγόνου, καταλήγοντας πως «το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση».

Εμβολιασμός

Ειδικά για το θέμα του εμβολιασμού, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες», εκτιμώντας ότι εν τέλει «δεν έγινε ποτέ μία ουσιαστική προσπάθεια», αντιπαραβάλλοντας με την καμπάνια εμβολιασμού που έγινε πόρτα-πόρτα στην Πορτογαλία, «η οποία έχει φτάσει σε ποσοστά εμβολιασμού άνω του 90%, ενώ η Ελλάδα παραμένει λίγο πάνω από το 60%».

Εξήγησε πως δεν αναφέρεται σε ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού που μπορεί να έχει ανορθολογικές απόψεις, «το είδαμε αυτό το κομμάτι και στις δήθεν πατριωτικές κινητοποιήσεις απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά στο ότι «έπρεπε να δώσουμε τη μάχη και να πείσουμε και όχι να πετάξει λευκή πετσέτα η κυβέρνηση για το πολύ μεγάλο κομμάτι που είναι άνθρωποι που φοβούνται ή δεν έχουν ενημέρωση». «Σε αυτήν την προσπάθεια έπρεπε να βοηθήσει και η τοπική αυτοδιοίκηση, να πάμε πόρτα-πόρτα στα σπίτια των ανθρώπων. Να βοηθήσει και η Εκκλησία, η ηγεσία της έχει παίξει θετικό ρόλο αλλά όχι, δυστυχώς, το σύνολό της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επέκρινε και την «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης «να ποντάρουν τα πάντα μόνο στο εμβόλιο και να αφήσουν το ΕΣΥ χωρίς στήριξη μέσα στην πανδημία», επισημαίνοντας ότι «δεν είχαμε τώρα το ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι μας να λέει μη δαπανάτε χρήματα, αλλά το αντίθετο: Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε η ρήτρα διαφυγής στους προϋπολογισμούς και το μήνυμα που δόθηκε ήταν δαπανήστε όσα χρειάζεται για να στηρίξετε τα συστήματα Υγείας».