Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση όσον αφορά την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής που έχουν ανοίξει από τις 07:00 το πρωί και είχε προγραμματιστεί να κλείσουν στις 19:00.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μεγάλη προσέλευση που παρατηρείται από νωρίς καθώς σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος κ. Θεόδωρου Καπετανάκη μέχρι και τις 12:00 το μεσημέρι είχαν προσέλθει πάνω από 80.000 φίλοι και μέλη του κινήματος να ψηφίσουν.

Σε κάποια εκλογικά κέντρα υπήρξε καθυστέρηση στο άνοιγμα και με βάσει την ανακοίνωσή της ΕΔΕΚΑΠ αυτή τη στιγμή λειτουργούν 816 από τα 819 Εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα (ποσοστό 99,6%) καθώς σε αυτά του Ψυχικού και του Ζωγράφου έχει πέσει το σύστημα. Την ίδια ώρα στη μακρινή Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί λόγω της διαφοράς ώας και αναμένεται η λειτουργία των αντίστοιχων κέντρων σε μεγάλες σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αμερική.

Η αλήθεια είναι πάντως πως υπάρχουν εκλογικά κέντρα στα οποία τώρα πλέον, λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, σχηματίζονται ουρές από πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν.

Όσον αφορά τους υποψήφιους προέδρους, λίγο πριν τις 08:30 το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος μετέβη στο εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο της Μεταμόρφωσης για να ασκήσει το δικαίωμά του, τονίζοντας πως στόχος είναι «να ξεπεράσουμε τους 212.000 πολίτες που ψήφισαν το 2017» και τόνισε ότι απαιτείται δύναμη, σεμνότητα και ενότητα.

Μισή ώρα αργότερα μετέβη στο εκλογικό κέντρο της οδού Λιοσίων ο συνυποψήφιός του Παύλος Χρηστίδης συνοδευόμενος από τη σύζυγο και την κόρη του επισημαίνοντας ότι «είναι μια καινούργια ημέρα για το ΠΑΣΟΚ για το Κίνημα Αλλαγής. Είναι μία ημέρα στην οποία ο ήλιος λάμπει. Μια ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά γιατί χωρίς αυτή δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου δηλώνοντας πως «καλώ τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, να μας τιμήσουν σήμερα στις διαδικασίες μας. Ζήτω να πάρουν την υποψηφιότητα μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή, για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη Δημοκρατία μας, η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, ως δύναμη συνέπειας, ως δύναμη ρεαλισμού να ξανά πρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί ο  Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στο πρώην δημαρχείο Ταύρου, στη συμβολή των οδών Επταλόφου και Πειραιώς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με την ψήφο και τη συμμετοχή μεγαλώνουμε την παράταξη, δίνουμε ελπίδα στους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. «Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος» όπως είπε.

Ο δε Παύλος Γερουλάνος ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας, ενώ ο Χάρης Καστανίδης στις 11:30 στη Θεσσαλονίκη, στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στη γωνία της 25ης Μαρτίου και Βασιλίσσης Όλγας.

Θυμίζουμε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο). Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα 840 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο, εφόσον χρειαστεί, θα έχουν μόνον όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως 31/12/2004, είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και ο χειριστής του τάμπλετ, πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών, αναζητά κατευθείαν τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Επιτρέπεται να ψηφίσουν και νεότεροι σε ηλικία όπως για παράδειγμα οι 16άρηδες αφού πέραν των άλλων προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος».