Με μια σειρά ερωταπαντήσεων επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής να κατατοπίσει τους ψηφοφόρους, φίλους και μέλη του κόμματος, που θα προσέλθουν την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος μεταξύ των έξι υποψηφίων (Γιώργο Παπανδρέου, Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Χριστίδη, Παύλο Γερουλάνο και Χάρη Καστανίδη).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ

Πότε είναι οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής;

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής διεξάγονται την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 από τις 07.00’ το πρωί μέχρι τις 19.00’ το απόγευμα κι εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, δηλαδή κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (το 50% +1 των ψήφων), αυτός θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 τις ίδιες ώρες. Τη δεύτερη Κυριακή κερδίζει όποιος εξασφαλίσει τη σχετική πλειοψηφία, δηλαδή όποιος είναι πρώτος σε ψήφους.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου;

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι οι εξής έξι (6) με αλφαβητική σειρά: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Χρηστίδης.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας.

Μπορώ να ψηφίσω αν δεν είμαι μέλος του Κινήματος Αλλαγής;

Ναι, εφόσον κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος.

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του Κινήματος;

Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, που αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον όμως δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του Κινήματος. Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής.

Είμαι εγγεγραμμένο μέλος άλλου κόμματος. Μπορώ να ψηφίσω;

Όχι. Η ψηφοφορία είναι ανοιχτή, αλλά αφορά σε πολίτες που ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος και αποδέχονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ιδιότητας του «φίλου/φίλης», σύμφωνα με το Καταστατικό του Κινήματος.

Τι υποχρεώσεις και δικαιώματα συνεπάγεται η εγγραφή μου ως μέλος ή φίλος;

Κίνημα αλλαγής

Τα μέλη εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και μπορούν να εκλέγονται σε όλα τα όργανα του φορέα, πληροφορούνται για τις πολιτικές αποφάσεις και τη διαδικασία λήψης τους, την οργανωτική λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του φορέα κλπ (Δείτε αναλυτικά εδώ: https://kinimaallagis.gr/katastatiko/#3kefalaio). Οι φίλοι του κόμματος έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν στην εκλογή Προέδρου, στα δημοψηφίσματα εφόσον αυτό αποφασισθεί στην πρόταση-προκήρυξη του δημοψηφίσματος και σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής.

Όσοι είναι ήδη μέλη του Κινήματος Αλλαγής, θα πρέπει να επανεγγραφούν για να ψηφίσουν;

Όχι, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, στον οποίο θα ενσωματωθεί το μητρώο μελών του Κινήματος, ώστε να εντοπίζονται αυτόματα τα μέλη και να μην χρειάζεται η συμπλήρωση νέας αίτησης μέλους/φίλου κατά την διαδικασία ψηφοφορίας.

Μπορώ να γίνω μέλος ηλεκτρονικά;

Ναι. Όποιος επιθυμεί να εγγραφεί ως μέλος πριν την ψηφοφορία, μπορεί να επισκεφτεί τη διεύθυνση https://members.kinimaallagis.gr/

Με ποιον τρόπο ψηφίζω;

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος για να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έως έναν (1) σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν. Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.

Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω;

Μόνο έναν. Σταυρώνεται έως ένας υποψήφιος.

Πόσα θα είναι τα ψηφοδέλτια;

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα (1) ενιαίο και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά.

Ποια ψηφοδέλτια χαρακτηρίζονται ως λευκά ή ως άκυρα;

Ως «Λευκά» χαρακτηρίζονται τα ψηφοδέλτια που δεν θα φέρουν σταυρό ή οποιαδήποτε σημείωση. Ως «Άκυρα» θα χαρακτηρίζονται τα ψηφοδέλτια με περισσότερους από έναν σταυρούς ή/και όσα θα φέρουν οποιαδήποτε σημείωση.

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα και σε πόλεις του εξωτερικού. Δείτε τα όλα εδώ: https://kinimaallagis.gr/

Μένω στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω και πού;

Ναι. Θα οργανωθούν εκλογικά κέντρα σε 22 πόλεις του εξωτερικού, με την ίδια οργάνωση που θα γίνει στην Ελλάδα και με την προϋπόθεση ότι θα παρίστανται εκπρόσωποι τουλάχιστον δύο υποψηφίων ανά εκλογικό τμήμα για λόγους διαφάνειας. Δείτε τα όλα εδώ: https://kinimaallagis.gr/

Μπορώ να ψηφίσω μόνο τη δεύτερη Κυριακή;

Όχι. Δικαίωμα ψήφου στο δεύτερο γύρο έχουν μόνο όσα μέλη ή φίλοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή (5.12). Κατά την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου, η αναζήτηση των στοιχείων των ψηφοφόρων θα πραγματοποιηθεί από το μητρώο ψηφισάντων του πρώτου γύρου.

Θέλω να ψηφίσω και την δεύτερη Κυριακή, αλλά δεν θα βρίσκομαι κοντά στο εκλογικό κέντρο που ψήφισα την πρώτη. Μπορώ να ψηφίσω αλλού;

Ναι. Εφόσον κάποιος ψήφισε στον πρώτο γύρο, έχει δικαίωμα να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού επιθυμεί κατά το δεύτερο γύρο.

Τι υποχρεώσεις και δικαιώματα συνεπάγεται η ψήφος μου;

Καθένας που προσέρχεται στην ψηφοφορία, αν δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος στο μητρώο μελών, στην αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου που υπογράφει αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση το καταστατικό. Παράλληλα, συμφωνεί στην διαχείριση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων από τον πολιτικό φορέα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Πώς θα διαχειριστεί ο φορέας τα προσωπικά μου δεδομένα;

Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στην διαδικασία θα γίνει σύμφωνα με το πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Στο δεύτερο γύρο πρέπει να ψηφίσω στο ίδιο εκλογικό κέντρο που ψήφισα στον πρώτο;

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε τμήμα επιθυμούν (ίδιο ή διαφορετικό με τον πρώτο γύρο).

Τι μέτρα θα ληφθούν για την αποφυγή του συνωστισμού;

Με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε εκλογικά τμήματα που το 2017 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 250 φίλοι/μέλη, θα λειτουργήσουν επιπλέον εκλογικά τμήματα.

Από ποιους θα αποτελούνται οι Εφορευτικές Επιτροπές;

Οι εφορευτικές επιτροπές, που θα διορίζονται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Συντονισμού (Ν.Ε.Σ.), θα είναι τουλάχιστον 3μελείς διευρυνόμενες από έναν (1) εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου. Θα υπάρξει η μέριμνα ώστε οι θέσεις των Προέδρων των Εφορευτικών Επιτροπών να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό από άτομα που φέρουν τη δικηγορική ιδιότητα.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Εφορευτικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;

Ο Γραμματέας της ΕΕ παρακολουθεί τη διαδικασία και συμπληρώνει για κάθε ψηφοφόρο μετά τη διαπίστευσή του, πλήρως την «Κατάσταση Ψηφισάντων», καταγράφει τον κωδικό διαπίστευσης που του δίνει ο χειριστής της ταμπλέτας και βάζει τον ψηφοφόρο να υπογράψει στον κατάλογο αφού καταθέσει το ποσό των τριών ευρώ (μόνο την πρώτη ημέρα εκλογών). Ο Πρόεδρος της ΕΕ ελέγχει το έγγραφο ταυτοποίησης του ψηφοφόρου, του παραδίδει το ψηφοδέλτιο και ένα φάκελο κι αφού ο ψηφοφόρος επιστρέψει από το παραβάν, σφραγίζει και μονογράφει το φάκελο κι επιστρέφει στον ψηφοφόρο την ταυτότητά του (Δείτε αναλυτικά https://kinimaallagis.gr/diadikasia-eklogis/#1636983378072-3e3e6f44-f4d9).

Τι γίνεται αν πάω να ψηφίσω και δεν με βρουν στον Εθνικό Κατάλογο;

Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν εντοπιστεί στον Εθνικό Κατάλογο ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής αναθέτει στον Υπεύθυνο του Εκλογικού Κέντρου να επικοινωνήσει με την ΕΔΕΚΑΠ.

Υπάρχει περίπτωση παράτασης της εκλογικής διαδικασίας στο χώρο του εκλογικού κέντρου και για ποιος είναι υπεύθυνος;

Ναι. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη παράτασης, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής αιτείται παράταση από την ΕΔΕΚΑΠ, η οποία και αποφασίζει αρμοδίως.

Ποιος είναι ο ρόλος του χειριστή ταμπλέτας;

Ο «Χειριστής» της ταμπλέτας, ο οποίος επιλέγεται από την Νομαρχιακή Επιτροπή Συντονισμού (Ν.Ε.Σ.) πραγματοποιεί τις διαπιστεύσεις με την ταμπλέτα, αναζητώντας τον ψηφοφόρο στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο. Αν ο ψηφοφόρος είναι ήδη μέλος, ολοκληρώνεται η διαπίστευση, διαφορετικά ακολουθείται η απαιτούμενη διαδικασία εγγραφής μέλους ή φίλου. Μεταξύ άλλων, ο χειριστής της ταμπλέτας πληκτρολογεί τα αποτελέσματα στην ειδική οθόνη και κλείνει τη διαδικασία.

Πώς διασφαλίζεται η εγκυρότητα του αποτελέσματος και το αδιάβλητο της διαδικασίας;

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα, η εγκυρότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας, πριν τις εκλογές θα διεξαχθούν σεμινάρια ενημέρωσης ανά νομό και θα πραγματοποιηθούν δύο (2) δοκιμές: η πρώτη στις 21 Νοεμβρίου 2021 και η δεύτερη (γενική δοκιμή) στις 27 Νοεμβρίου 2021, στα σημεία λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων, προκειμένου παράλληλα να ελεγχθεί η ποιότητα σύνδεσης για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η διαδικασία την ημέρα των εκλογών.