Βαρύ φόρο στην πανδημία πλήρωσε και χθες (10/11) η Ελλάδα καθώς μέσα σε μια ημέρα χάσαμε 70 συμπολίτες μας, ενώ οι διασωληνωμένοι πλησιάζουν τους 500. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών ειδικών το 4ο κύμα βρίσκεται στην αρχή της κορύφωσής του, γεγονός που αν το δει κανείς αντίστροφα, σύντομα θα αρχίσει η σταθεροποίηση και λίγο αργότερα η καθοδική πορεία.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Τονίζουν ωστόσο, ότι αν δεν ενταθούν οι εμβολιασμοί με την πρώτη και την τρίτη δόση, τότε η πανδημία θα δείξει ακόμα περισσότερο τα δόντια της και το σύστημα υγείας της χώρας θα ζήσει ημέρες του 2020, κάτι που όλοι απεύχονται.

Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής όσον αφορά στην εφαρμογή τυχόν νέων μέτρων, τα οποία είναι μετρημένα και μάλιστα με το lockdown να απορρίπτεται κατηγορηματικά. Και τα μέτρα αυτά δεν θα μπορούσαν παρά να αφορούν, αν τελικά αποφασιστούν, μόνο τους ανεμβολίαστους και για τα οποία σας έχουμε ήδη ενημερώσει από το Newsbeast.

Ως επικρατέστερα θεωρούνται ο περιορισμός των ατόμων στα σούπερ μάρκετ στα οποία έχουν πλήρη πρόσβαση και χωρίς περιορισμούς οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας αλλά και η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, μέτρο που αφορά τους πάντες.

Κορονοϊός: Προσπάθεια να θωρακιστεί το ΕΣΥ – Η συνάντηση με τους κλινικάρχες και οι διαβεβαιώσεις

Πλεύρης στη Βουλή

Η κυβέρνηση περιμένει, όπως και οι ειδικοί να παρέλθει το πρώτο 15νθήμερο για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση σε συνδυασμό πάντα και με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Ταυτόχρονα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει και να θωρακίσει το ΕΣΥ έχοντας ως άσσο στο μανίκι της την επιστράτευση η οποία όμως μπορεί και τελικά να αποφευχθεί με τις κατάλληλες κινήσεις.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε μια σημαντική συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους κλινικάρχες.

Οι ιδιωτικές κλινικές εμφανίστηκαν έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Πολιτείας τόσο για επιπλέον κλίνες κορονοϊού, όσο και για την νοσηλεία άλλων περιστατικών σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές κλινικές. Τα ΚΕΝ χρησιμοποιούνται για την αποζημίωση δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και ιδιωτικών κλινικών από Ταμεία και ιδιώτες.

Όπως επίσης έγινε γνωστό μετά την συνάντηση, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.