Για μέτρα εκδημοκρατισμού και εξορθολογισμού στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο εκδημοκρατισμός στο εσωτερικό της διοίκησης, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σχέση του κράτους με την κοινωνία, η μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς όφελος των πολιτών και η επαναφορά όσων ήταν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο μια εθελοντικής κινητικότητας είναι οι τρεις βασικοί άξονες του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου «Στο Κόκκινο».

«Η μετατροπή των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) του Δημοσίου σε μόνιμες συμβάσεις δεν αποτελεί τακτοποίηση, αλλά μέτρο εξορθολογισμού και ισονομίας, καθώς είναι εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις», επισήμανε.

«Όταν εκδημοκρατίζουμε τις σχέσεις στο εσωτερικό ωφελούμε και την κοινωνία, καθώς παύει η λειτουργία του δημόσιου τομέα να είναι αντίθετη στα συμφέροντα των πολιτών», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, κατάργηση των πειθαρχικών και επαναφορά του τεκμηρίου αθωότητας.