Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την εξαίρεση της εκκλησίας από το υποχρεωτικό μέτρο του τέστινγκ για τους ανεμβολίαστους με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό για πολιτική διαχείριση του θέματος και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θυμίζει ότι η κυβέρνηση στην πρώτη φάση της πανδημίας ήρθε σε σύγκρουση με την εκκλησία, καθότι δεν κάναμε Πάσχα το 2020, αφήνοντας υπαινιγμό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν γνωρίζει τη δυσκολία ελέγχου στους ανοιχτούς λατρευτικούς χώρους, καθώς «δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί».

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν αρνητικός στην εφαρμογή του μέτρου και στις εκκλησίες, ωστόσο εξήγησε ότι είναι στην πράξη ανέφικτο, καθώς δεν υπάρχει στην είσοδο κάποιος, όπως στα καταστήματα, ενώ έκανε λόγο για πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τεστ στις εκκλησίες

Τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι: «Η χώρα οδηγείται σε νέα εκατόμβη νεκρών. Και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη», ενώ επανέφερε τη πρόταση του για τον διορισμό νέας επιτροπής ειδικών, που θα έχουν τη πλήρη εμπιστοσύνη όλων των κομμάτων.

«Αν δεν μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος για δύσκολες αποφάσεις, επαναφέρω την πρότασή μου: να ορίσουμε μια ολιγομελή επιτροπή από υψηλού κύρους επιστήμονες να μας υποδείξουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και να τα αποδεχθούμε όλοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, στρέφοντας ξανά τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέληξε: «την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και νεκρούς, είναι αδιανόητο αυτός να μετράει ψήφους».

Σφοδρή απάντηση Οικονόμου

Γιάννης Οικονόμου

«Ο κ. Τσίπρας προσεγγίζει την πανδημία με όρους ψήφων και πολιτικού κόστους» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση έπαιρνε δύσκολες αποφάσεις έλεγε συνεχώς «όχι», κλείνοντας με νόημα το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Υπενθύμισε δε ότι με απόφαση της κυβέρνησης, όταν κρίθηκε απαραίτητο, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία έκλεισαν οι ναοί για τους πιστούς, ενώ σήμερα είναι υποχρεωτικός ο διαγνωστικός έλεγχος για ανεμβολίαστους ιερείς και ιεροψάλτες. Αναφερόμενος τέλος στον διαχωρισμό των επιστημόνων σε κοινής ή μη κοινής κομματικής αποδοχής, εξήγησε ότι «για μας είναι ξεκάθαρο ότι η επιστημοσύνη κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα όχι από κόμματα».

Νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα προς την κυβέρνηση: «Ναι ή όχι στην τροπολογία για επίδειξη τεστ από τους ανεμβολίαστους στις εκκλησίες κ. Μητσοτάκη;». «Ο κ. Οικονόμου έβγαλε μια ανακοίνωση 174 λέξεων για να μην απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι, στην τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ που ορίζει να ελέγχονται οι ανεμβολίαστοι -και ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι – με ένα rapid test πριν μπουν στις εκκλησίες. Θα επιμείνουν στην εξαίρεσή τους μην τυχόν και χάσουν καμία ψήφο ή θα τους προστατεύσουν όπως οφείλουν; Αφού ο κ. Οικονόμου δεν τολμά να απαντήσει, θα περιμένουμε μια μονολεκτική απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Εμμένει στη θέση του για την εκκλησία ο Γεωργιάδης

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις για τα νέα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι «η εκκλησία δεν μπορεί να εξισώνεται με το εμπόριο», ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Είναι το ίδιο πράγμα η εκκλησία με τον έμπορο; Είναι ίσης ηθικής αξίας ο χώρος του εμπορίου και ο χώρος της λατρείας; Εγώ ο ίδιος δεν το θεωρώ ίδιο. Όπως λέμε ότι δε βάζουμε όρους στα σουπερμάρκετ, έτσι λέμε ότι δε θα τους στερήσουμε και την πνευματική τους τροφή. Απορώ ακόμα που το συζητάμε, εκτός και αν έχουμε γίνει όλοι άπιστοι». Πρόσθεσε δε ότι: «Είναι αποτέλεσμα της γνωστής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά του χριστιανισμού και της εκκλησίας και είναι βαθιά υποκριτική. Ο Τσίπρας δεν είναι σοβαρός» και συμπλήρωσε: «η πίστη είναι εξέχουσα έκφραση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι το ίδιο με την εμπορική δραστηριότητα, δεν μπορεί να γίνεται η εξίσωση, είναι βλάσφημη».

Έκκληση Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για εμβολιασμό

Στο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τονίζεται ότι «Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, η Ιερά Σύνοδος, πέρα από τις γραπτές Εγκυκλίους και οδηγίες Της, απευθύνει έκκληση σε όλους τους Κληρικούς Της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ασθένειας του κορονοϊού και προτρέπει πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητος, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας».

Την ίδια ώρα, εκκλησιαστικοί κύκλοι με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε σχολίαζαν πως η Εκκλησία της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας έλαβε όλα τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα έτσι ώστε να μην προκληθεί κανένα πρόβλημα στον πιστό λαό της, σημειώνοντας ότι «Η Εκκλησία τηρεί την τάξη».