Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega αναφέρθηκε στην ελληνογαλλική συμφωνία, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Για το αν θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Oruc Reis πάλι κάτω από την Κρήτη απάντησε πως «η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί» τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και 40 χρόνια και που επιπλέον είναι ένα μικρό βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να μπορούν να συνεργάζονται για να μπορεί η Ευρώπη να παρεμβαίνει μόνη της εκεί που το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια και δήλωσε πως «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια έχει υπογράψει αυτές τις δύο συμφωνίες, έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο κάτι που δείχνει ότι η προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα, έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο με την οποία συμφώνησε για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, έχει αγοράσει 24 Ραφάλ και έχει παραγγείλει γαλλικές φρεγάτες.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ», συμπλήρωσε.

«Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι δεν συμφωνούσε πάντα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγγελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου, όφειλε να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι αν τα βρούμε με την Τουρκία δεν θα οφείλεται σε κάποιον τρίτο αλλά σε ειλικρινή διάλογο και πως ο ίδιος δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε επίσης ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί θα την εφαρμόσει. Για το χρόνο που θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, November 3, 2021