Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup «επεκτείνει και τυπικά και ουσιαστικά ακόμα το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις και συνεχίζει την ίδια γραμμή, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά”, προσθέτοντας ότι εκείνο που καθίσταται φανερό στο mail της κυβέρνησης -«δεν είναι του κ. Βαρουφάκη, αυτός το υπογράφει»-, «είναι ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα περιγράφονται με σαφήνεια και τα δήθεν “φιλολαϊκά” απουσιάζουν ή με γενικές εκφράσεις».

Ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, είναι στην ίδια φιλοσοφία με εκείνη που είχε καταθέσει το 2012 και την οποία είχαν ψηφίσει, επί της αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αλλά επικαιροποιημένη καθώς στο μεσοδιάστημα προέκυψαν κι άλλα. Διευκρίνισε δε ότι η εν λόγω παρέμβαση του ΚΚΕ δεν αφορά μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Υπάρχει μια δραματική κατάσταση, ο κόσμος ζει στην κόλαση, κυριολεκτικά, που είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της ΕΕ και του ίδιου του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθείται, του καπιταλιστικού δρόμου και φυσικά επιδεινώθηκε απότομα με το μνημόνιο που έφερε σε πολύ γρήγορο διάστημα, αντιλαϊκά μέτρα τα οποία σε άλλες χώρες πέρασαν πιο αργά», είπε.

Τονίζοντας ότι το ΚΚΕ και πριν και μετά το μνημόνιο πάλεψε «στην πρώτη γραμμή για την κατάργησή του», ανέφερε πως «έτσι και τώρα ερχόμαστε στη Βουλή για να γίνει συζήτηση γιατί εδώ -δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαριά έκφραση- έχουμε μία προπαγάνδα, ένα πρωτοφανές μπαράζ προπαγάνδας, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μάστορας -και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό, που προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο κυριολεκτικά». «Δηλαδή λέει ότι δεν υπάρχει, μα σοβαρολογούμε; Έχουν φύγει όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι; Έχει αλλάξει τίποτα;» προσέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Απαντώντας στην παρατήρηση μήπως το κόμμα του προτρέχει σε σχέση με την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, ο κ. Παφίλης είπε ότι πολλές φορές διάφοροι έχουν προσάψει στο ΚΚΕ ότι προτρέχει «και έρχονται μετά και λένε ότι είχε δίκιο το ΚΚΕ. Δικαιωνόμαστε εκ των υστέρων κι αυτό είναι κακό. Καλό για το λαό είναι να αντιλαμβάνεται τι έρχεται και να οργανώνεται για να το αντιπαλέψει και να το ανατρέψει».

«Επομένως αυτά τα οποία λέγονται είναι μία εξαπάτηση του ελληνικού λαού, το ότι δεν υπάρχει μνημόνιο, ότι καταργήθηκε, ότι συζητάμε μόνο τη δανειακή σύμβαση. Ας διαβάσει λοιπόν όποιος θέλει τη δανειακή σύμβαση- τουλάχιστον σε 10 σημεία λέει ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης είναι η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου» προσέθεσε.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η εκτίμησή του σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης, με δεδομένη τη μέχρι τώρα «στάση των εταίρων που δεν ανοίγουν την στρόφιγγα ούτε να εκταμιεύσουν τη δόση και που ούτε η ΕΚΤ θα αλλάξει το σύστημα, θα πείσει δηλαδή τις τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του δημοσίου», ο κ. Παφίλης απάντησε: «Τα προηγούμενα χρόνια όταν ήταν να κατατεθούν κάποια χρήματα, υπήρχε ακριβώς το ίδιο σκηνικό, “θα τα δώσουν, δεν θα τα δώσουν”. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Ότι κάθε φορά που γινόταν εκταμίευση, συνοδευόταν με μέτρα και πλήρωναν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι τα λαϊκά στρώματα.»

Σε ό,τι αφορά την παρατήρηση περί ύπαρξης διαφοράς (καθώς) «η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα», είπε ότι δεν πρέπει μας διαφεύγει πως «οι βάρβαροι νόμοι των μνημονίων, εφαρμόζονται».

«Δείτε τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, ότι μέχρι να τον καταργήσουμε πληρώστε. Εδώ κάλεσαν και αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν, όχι αυτούς που έχουν, αλλά και αυτούς που δεν έχουν. Τρέχουν λοιπόν όλοι αυτοί οι νόμοι- γι’ αυτό λέω ότι θα τον πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.