Την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν τα επιθετικά σχόλια του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σχετικά με την αλλαγή στάσης της Ελλάδας στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι ο Μάρτιν Σουλτς είχε δηλώσει σοκαρισμένος από την αλλαγή στάσης στο θέμα της Ουκρανίας.

Λίγη ώρα πριν ο Μάρτιν Σουλτς προσγειωθεί στην Αθήνα, σπό το πρωθυπουργικό περιβάλλον σημειώνεται ότι «από την πρώτη στιγμή τονίστηκε πως είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της ΕΕ και ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται απόφαση χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος και στην σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΞ θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα».

Σημειώνεται ότι την απουσία διαβούλευσης έχει επισημάνει και η Κυπριακή κυβέρνηση, ενώ εν όψει της συνάντησης Τσίπρα – Σουλτς, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές τονίζουν τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

– η αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και πρωτίστως η ανθρωπιστική κρίση «που προκλήθηκε από μία τοξική πολιτική»

– η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και

– η προώθηση αμοιβαία επωφελούς πολιτικής που θα προωθεί την ανάπτυξη και την απασχόληση