Για συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σημειώνοντας ότι «η νευρικότητα της Τουρκίας πάντα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο». «Δε βλέπουμε από τον Ερντογάν κάτι που να μας αιφνιδιάζει. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αυτούς τους κύκλους αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου. Αυτό που έχει καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα δύο τελευταία χρόνια είναι να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει να εγκλωβίζεται σε αιφνιδιαστικά και επώδυνα διλήμματα. Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια σύνορα στο Δίκαιο της Θάλασσας.  Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας, η οποία πάντα έχει μια αντανάκλαση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι είναι προγραμματισμένο και ότι το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ανακοινώσεις.  Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς. «Ό,τι και να κάνει ο Ερντογάν, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προετοιμασμένη να αντιδράσει σε όλα τα μέτωπα. Στη διπλωματία, σε οτιδήποτε πρέπει να γίνει για να αναδείξουμε για ακόμα μια φορά ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με πλήρη αποφασιστικότητα». 

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι είμαστε σε φάση επανάληψης του καλοκαιριού του 2020, αλλά αυτό που έχει δείξει η ιστορία με την Τουρκία είναι ότι ανά πάσα στιγμή οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. 

Σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είμαστε στο καλύτερο σημείο από ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η καινούρια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία έχει μια σειρά από συνέργειες και εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ. Υπάρχει πολύ καλή σχέση και με τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε, η σχέση μας με την Αίγυπτο βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο». 

Οικονόμου – Κορονοϊός: Προς το παρόν δεν είναι στο τραπέζι το lockdown στη Β. Ελλάδα

Στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται να επιβληθεί lockdown στη Βόρεια Ελλάδα. «Το σκληρό lockdown με την έννοια που το είχαμε ζήσει το 2020, ακόμα και τοπικά, εάν χρειαστεί θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτών που είδαμε και το καλοκαίρι, με περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα εμείς παρακολουθούμε κρίσιμα μεγέθη, όπως τα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων. Είναι γεγονός ότι στη δυτική Μακεδονία κυρίως υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και γι’ αυτό επισκέφθηκε τη Βόρεια Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτή τη φάση δε βρισκόμαστε μπροστά σε lockdown στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάλογα με τις ανάγκες θα παρέμβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ανέφερε ότι τα κρούσματα στους ανήλικους είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν από το προηγούμενο διάστημα. «Τον 15Αυγουστο τα κρούσματα ήταν περισσότερα από τις δυο πρώτες εβδομάδες των σχολείων. Το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε σχέδιο μελετημένο. 6,2 εκατ. άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών είναι εμβολιασμένη και με βάση αυτό πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο των τμημάτων με το 50%+1 των μαθητών να νοσούν», επισήμανε.  Πρόσθεσε δε ότι είναι αδιανόητο να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια. 

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ 

Σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ και τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σχολίασε ότι είναι εθνική υπόθεση και «οφείλεις να τη θωρακίσεις και να την κάνεις ανταγωνιστική» προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντλήσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.

Τόνισε, δε, ότι θα μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις και να διατηρήσει το δικαίωμα του management (διοίκησης).

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, όχι από τον φορολογούμενο», είπε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι στο μέλλον η ΔΕΗ θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα.

Εξήγησε, επίσης, ότι παρόλο που αυξάνεται η μετοχή των επενδυτών, το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 34% με ισχυρά δικαιώματα.