Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του 36όροφου «Τουρκικού Κέντρου» (Turkish House) της Νέας Υόρκης, όπου βρισκόταν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη των κατεχομένων εδαφών της Μεγαλονήσου, Ερσίν Τατάρ. Αρκετοί έκαναν λόγο για απαράδεκτη πράξη και ότι πήγε να «ευλογήσει» τον Ερντογάν, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για να δείξει την ενόχλησή του, ακύρωσε τη συνάντηση που θα είχε με τον κ. Ελπιδοφόρο. Συν τοις άλλοις ενόχληση υπήρξε επίσης από την ελληνική κυβέρνηση, από πλειάδα φορέων, ακόμα και από αρμενικές οργανώσεις όπως είναι η ANCA που κάνει λόγο για στρατολόγηση του ιεράρχη από τον Ερντογάν.

Οι φιλοδοξίες του κ. Ελπιδοφόρου, η παρελθούσα ποιμαντική θητεία του και η τουρκική ιθαγένεια

Ποιο λόγο είχε να έρθει αντιμέτωπος με όλους αυτούς ο προκαθήμενος της ορθόδοξης Εκκλησίας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού; Καταρχάς παραγνωρίζουν πολλοί το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πριν ανέλθει στον εν λόγω θώκο τον Μάιο του 2019, ήταν μητροπολίτης Προύσης από το 2011.

Η Ιερά Μητρόπολη Προύσης είναι ιστορική επισκοπή, μητρόπολη της Μικράς Ασίας, που ανήκει απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, έχοντας την έδρα στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά. Για να συμβεί αυτό, και να αναλάβει την εν λόγω μητρόπολη, θα έπρεπε να αποκτήσει την τουρκική ιθαγένεια, όπως και έγινε – αντίστοιχος όρος άλλωστε υπάρχει για να γίνει κάποιος και Οικουμενικός Πατριάρχης.

Έχοντας λοιπόν την τουρκική ιθαγένεια και τη θητεία του στη μητρόπολη Προύσης, ο πρόεδρος Ερντογάν τον κάλεσε στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου». Εκείνος δεν είχε κάποια δικαιολογία να αρνηθεί και για έναν ακόμη λόγο που δεν θα μπορούσε να βγει να τον πει επίσημα. Ο ίδιος προαλείφεται για διάδοχος του 81χρονου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Άλλωστε είναι μόλις 53 ετών και όπως λένε οι γνωρίζοντες έχει όλα τα προσόντα για τον θρόνο του Φαναρίου. Προφανώς και δεν θα ήταν συνετό να διακόψει τις σχέσεις του με την τουρκική ηγεσία.

Όπως λένε συνεργάτες του, αποδέχθηκε την πρόσκληση γιατί αυτή είναι και η συνολική προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι ο ίδιος ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται αν για το συγκεκριμένο θέμα είχε συνεννοηθεί με τον κ. Βαρθολομαίο.

Συν τοις άλλοις οι συνομιλητές του κ. Ελπιδοφόρου θυμίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τίθεται πάντα υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών, όπως έκανε και με το θέμα της Αγιά Σοφιάς και της Μονής της Πόλης, όπου δέχθηκε επικρίσεις από μερίδα του τουρκικού Τύπου και βέβαια έχει πρωτοστατήσει για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και την διεθνοποίηση του ζητήματος. Τονίζουν πάντως ότι εάν γνώριζε ότι θα είναι και ο Τουρκοκύπριος ηγέηγέτης Τατάρ στην εκδήλωση, δεν θα αποδεχόταν την πρόσκληση.