Για όλα τα ζητήματα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος του κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, εμφανίστηκε σίγουρος για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές, ρίχνοντας το… μπαλάκι στον πρωθυπουργό για το αν θέλει να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ενώ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού.

«Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευθύνη να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όποτε αυτός επιθυμεί» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ γιατί δεν ζητάει πρόωρες εκλογές και εάν φοβάται πιθανή ήττα.

«Έχω απαντήσει πολλές φορές λέγοντας ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα εδώ έδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει στο χέρι του είναι» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μίλησε για παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης στην πανδημία, ενώ ερωτηθείς για το σχέδιό του για τη νεολαία απάντησε: «Πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νέας γενιάς. Θέλουν όραμα προοπτική και σχέδιο για να μπορούν να σπουδάσουν».

Δριμεία κριτική άσκηση για το πρόγραμμα της ΝΔ στήριξης της νεολαίας λέγοντας ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε το εξευτελιστικό για κάποια gigabyte που κοστίζουν άπαξ 20 ευρώ και ένα πρόβλημα του ΟΑΕΔ που δεν πρόκειται για 1200 ευρώ το μήνα αλλά ένα πρόγραμμα που αφορά 100 το μήνα για 6 μήνες. Αυτά δεν είναι μέτρα που μπορούν να φέρουν μία ριζική αλλαγή στην καθημερινότητα των νέων».

Και πρόσθεσε: «Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και όραμα για να δημιουργήσουμε μία νέα αρχή στον τόπο και τις προϋποθέσεις για μία αξιοπρεπή διαβίωση. 1) αλλαγή πλαισίου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – μία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση – που δεν θέτει ταξικούς και οικονομικούς φραγμούς σε όσους θέλουν να σπουδάσουν. 2) Καταθέσαμε πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά κυρίως τους νέους – εμείς άλλωστε καταργήσαμε και την ρατσιστική διάταξη για τον υποκατώτατο και το σχέδιό μας για να δημιουργήσουμε συνθήκες κανονικότητας στην εργασία.  Απαιτείται η προοπτική αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος – η χώρα γερνάει και στέλνει τα παιδιά της στο εξωτερικό».

«Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών»

Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη στην πανδημία ανέφερε, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα κρούσματα στην Ευρώπη.

«Αυτή η πραγματικότητα έχει αιτίες και κάποιοι έχουν ευθύνες. Όταν η εξέλιξη ήταν καλή την πιστωνόταν ο “Μωυσής” ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες», σημείωσε.

Είπε πως ο εμβολιασμός «που είναι ελπίδα δεν προχωρά όπως θα έπρεπε, τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά και έχει επιπεδοποιηθεί η καμπύλη». «Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο» προσέθεσε και τόνισε:

«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. “Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό”, είναι το μήνυμά μας».

«Την επομένη των εκλογών ο καθένας και η καθεμιά θα αναλάβει τις ευθύνες του»

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

Σημείωσε πως «το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.

Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

«Ο Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια με το χώρο της ακροδεξιάς»

Για τις επιλογές του πρωθυπουργού στον πρόσφατο ανασχηματισμό, την πολιτική φυσιογνωμία της κυβέρνησης αλλά και την υπουργοποίηση του  Θάνου Πλεύρη,  ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα είπε:  «Είναι οξύμωρο να ομιλεί διαρκώς ο πρωθυπουργός για το πολιτικό κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Τι άλλο μένει; Μπορεί να περιμένουμε και την υπουργοποίηση του κ. Μπογδάνου. Αυτό που αποτέλεσε ένα πλεονέκτημα για τον κο Μητσοτάκη, ότι κατάφερε να διεμβολίσει το χώρο της δεξιάς αλλά και με οξύ λαϊκιστικό λόγο – όπως στο Μάτι- κατάφερε να διεμβολίσει το χώρο της ακροδεξιάς και να δημιουργήσει μία ευρύτερη πλατφόρμα, δεξαμενή ψηφοφόρων, μία πολυσυλεκτικότητα. Αυτό είναι σήμερα το μειονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί είναι αναγκασμένος να πατάει σε δύο βάρκες».

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την επιλογή του Θάνου Πλεύρη για τη θέση του υπουργείου Υγείας, καθώς όπως είπε: «Είναι ένας άνθρωπος που είναι γνωστός για τις αντισημιτικές θέσεις του – ένας άνθρωπος που είχε ταχθεί εναντίον των εμβολίων στην περίπτωση του Η1Ν1, είχε ταχθεί με σθένος για την ανάγκη να χυθεί αίμα στα σύνορα για το αν θέλουμε να διατηρήσουμε την πατρίδα. Λίγους μήνες πριν είχε πει δημόσια ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Και αυτός ο άνθρωπος έγινε υπουργός Υγείας την πιο κρίσιμη στιγμή» και πρόσθεσε:

«Ο κος Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει με πολιτικούς που προέρχονται από το χώρο της ακροδεξιάς. Αυτό είναι ανησυχητικό για την πολιτική ζωή του τόπου. Όπως ανησυχητικό είναι ότι δεν βρήκε μία λέξη να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου. Αλλά την ίδια στιγμή σε ένα κρεσέντο υποκρισίας μας παρουσίασε την πολιτογράφηση Αντετοκούμπο και έσπευσε να το κάνει μαζί με τον υπουργό του τον κο Βορίδη που είχε φροντίσει να φέρει διατάξεις που καθιστούν αδύνατη την πολιτογράφηση. Αυτή είναι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσωπο του Ιανού».

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θα νομοθετήσει για το 0,4% των Ελλήνων

«Αυτή την έρμη μεσαία τάξη πρέπει να την ορίσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και την χαρακτήρισε φάντασμα που πλανιέται πάνω από την χώρα.

Και συνέχισε: «Όταν είδαμε τα νούμερα στην διάθεση του ΥΠΟΙΚ είδαμε ότι ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ έχει το 13% των φορολογουμένων. Στο τέλος θα μπερδέψουμε και τις γνώσεις μας στα μαθηματικά. Αν ήθελε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές θα το πήγαινε στις 200.000 ευρώ. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ;

Είδαμε ότι τέτοια περιουσία έχουν 24.000 φορολογούμενοι το 0,4%. Γι’ αυτούς θα νομοθετήσει ο κ. Μητστοάκης. Αν ήθελε να νομοθετήσει φορολαφρύνσεις ας έλεγε ότι καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης και σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Πανηγύρισε για το 0,4% των Ελλήνων. Τον δικό του κύκλο ευνόησε. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί για τόσο μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο. Να γλιτώσουν 250.000 οι πολύ πλούσιοι είναι ανήθικο.

Εμείς, έχουμε μια σοβαρή εμπειρία διακυβέρνησης και κάθε φορά που καταθέτουμε προτάσεις είναι κοστολογημένες. Μια προς μια. Τα μόνιμα μέτρα σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούν τα 2 δις. Είναι 1,8 δις.

Τα υπόλοιπα είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν άπαξ. Και εκεί υπάρχει και διάσταση απόψεων για την χασούρα του Δημοσίου. Αν δεν κάνεις την διαγραφή χρέους που είναι 1,7 δις άπαξ προοπτικά θα χάσεις περισσότερα. Και κάποια από αυτά τα μέτρα είναι έκτακτα όσο θα διαρκεί η ακρίβεια».

«Δεν θέλω να γίνω μνημείο του εαυτού μου»

«Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα σε κίνηση.

«Δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου. Από το 2008 έχω μεγάλη εμπειρία, έχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες και έχω συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι. Είναι αναγκαίο αν θέλεις να είσαι χρήσιμος στους πολίτες να βρεις τις μέγιστες δυνατότητες για να εκπροσωπείς τα συμφέροντά τους. Αυτό γίνεται μέσα από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα στις συνθήκες που ζούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα ότι ναι μεν η ΚΟ παραμένει η ίδια αλλά ο ίδιος πλαισιώνεται από νέα πρόσωπα. Τα νέα πρόσωπα, είπε δεν θα διώξουν εκείνους που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο κόμμα αλλά θα γίνει ένα «πάντρεμα».

«Η ευθύνη είναι βαθιά πολιτική»

Για την απόδοση των ευθυνών από πλευράς της κυβέρνησης στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για «πολιτική ευθύνη».

Μίλησε για ένα πολύπλοκο ζήτημα και επισήμανε: «Η ευθύνη είναι πολιτική, βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη για το πώς πρέπει να θωρακίσεις τη χώρα απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Ιδίως μετά το Μάτι και με την προσπάθεια που έκανε ο κος Μητσοτάκης ως σημαία του για να αναδείξει αυτή την τραγωδία. Εμείς κάναμε μία σειρά από πρωτοβουλίες και κινήσεις τις οποίες «πάγωσε» ο κος Μητσοτάκης. Θα ήταν εύκολο να πούμε ότι ο Χρυσοχοΐδης πήγε σπίτι του και ο Χαρδαλιάς που μας τον παρουσίαζαν ως τον πιο επιτυχημένο.  Η ευθύνη είναι πολιτική. Το θέμα δεν είναι αν είναι ικανοί ή ανίκανοι. Είναι θέμα αντίληψης. Δεν μπορείς να βάλεις κάποιον που μπορεί να είναι καλός μάνατζερ αν δεν πιστεύει στην υπηρεσία αυτή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πιστεύουν ότι είναι χρήσιμο το κράτος. Η αντίληψή τους είναι ότι πρέπει να συρρικνωθεί. Δεν πιστεύουν ότι πρέπει να προσληφθούν πυροσβέστες αλλά αστυνομικοί στα πανεπιστήμια».

Πρόσθεσε δε ότι: «Το κρίσιμο εδώ που δεν αφορά τους πρώτους έξι μήνες είναι πώς αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να αποκατασταθεί το δάσος – από το οποίο ζούσαν- πώς θα έχουν εισόδημα. Εμείς προτείναμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Δεν είδα όμως καμία απάντηση».

«Ο Πολάκης δεν είναι αντιεμβολιαστής»

«Αν κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι στους συνειδητά αρνητές του εμβολιασμού είναι συριζαίοι τότε μάλλον στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα όρθιο για αυτό που ονομάζουμε κοινή λογική στη χώρα» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τη στάση του κόμματός του στο θέμα του εμβολιασμού.

Για τη στάση του βουλευτή και πρώην υπουργού, Παύλου Πολάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:  «Δεν θέλω να αναπαράξω κανένα πλαίσιο παραπολιτικής συζήτησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση και στάση στο ζήτημα του εμβολιασμού. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμβολιασμένοι.

Ο κος Πολάκης δεν επείσθη από κανέναν. Δεν είναι αντιεμβολιαστής. Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής και κάνω έκκληση σε όλους να αφήσουν τις αμφιταλαντεύσεις και να εμβολιαστούν.

Κυρίως οι άνω των 60 οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν. Δεν υπάρχει κίνδυνος από το εμβόλιο, υπάρχει κίνδυνος για όσους έχουν ανορθολογικές απόψεις και υιοθετούν θεωρίες συνωμοσίας».