Η φράση «νέα αρχή» (που προσιδιάζει με το πάλαι ποτέ σύνθημα της «Αλλαγής» του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ) σε συνάρτηση με το… κλείσιμο του ματιού προς τη μεσαία τάξη, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τις παραγωγικές τάξεις του τόπου από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

του Γεώργιου Σαρρή

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Επί της ουσίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε ανοικτά για μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κόμματα του προοδευτικού χώρου (που μπορεί να είναι για παράδειγμα το «Κίνημα Αλλαγής» και όχι μόνο), την επόμενη των εθνικών εκλογών, οι οποίες ως γνωστόν θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Πάμε για μια νέα αρχή, για μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε στον τόπο μας η περίοδος Μητσοτάκη» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε μάλιστα για κατάργηση του επιτελικού κράτους και αποκομματικοποίηση του κράτους, καταργώντας τις στρατιές μετακλητών στον δημόσιο τομέα. «Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος, ανεξάρτητα από το εάν θα είμαστε αυτοδύναμοι ή όχι».Υποσχέθηκε δε ότι στην κυβέρνηση και σε θέσεις – κλειδιά του Δημοσίου, θα μπουν εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, εργαζόμενοι και πρόσωπα από τη νέα γενιά, που δεν θα ανήκουν κατ΄ ανάγκην στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το φλερτ προς τη μεσαία τάξη

Παράλληλα, γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της ήττας του κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2019 οφείλεται στο γεγονός ότι είχε παραμελήσει τη μεσαία τάξη, ξεκίνησε ήδη το φλερτ μαζί της. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά σε αυτήν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, θεωρώντας πως έχουν ήδη απογοητευτεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα θα μπορούσε να τους ξανακερδίσει.

Η μεσαία τάξη δεν ήταν μονάχα αυτή που τον έριξε από την εξουσία, αλλά αυτή που τον ανέδειξε έξι χρόνια νωρίτερα ως πρωθυπουργό, κατά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε με νόημα πως «η μεσαία τάξη, είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από τους νεόπλουτους ή τους βαθύπλουτους, αλλά από αυτούς που με τον ιδρώτα τους βγάζουν το μεροκάματο. Από αυτούς φτιάχτηκε η Ελλάδα, αυτοί την κράτησαν στις δύσκολες στιγμές. Ποια είναι όμως στ’ αλήθεια αυτή η μεσαία τάξη; Είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους,ο κορμός της ελληνικής οικονομίας». 

Κατά τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αυτούς εξαπάτησε ο κ.Μητσοτάκης το 2019. Υποσχέθηκε λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και ασφάλεια. Σήμερα όμως, έχει κάνει τα πράγματα πολύ΄χειρότερα σε όλα αυτά. Συνδαιτημόνες του κ. Μητσοτάκη είναι οι βαθύπλουτοι, όχι η μεσαία τάξη».