Ανοιχτή επιστολή του Τσίπρα στο γερμανικό λαό

Τι έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Handelsblatt


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:21
13/01/2015
Ανοιχτή επιστολή του Τσίπρα στο γερμανικό λαό
18
loading

Ανοιχτή επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τους γερμανούς πολίτες δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με τίτλο «Η αλήθεια που κάποιοι σας κρύψανε για την Ελλάδα». Σε αυτή ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου επιχειρεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση τόσο πολιτική όσο και πολιτική στη χώρα, ενώ παραθέτει τους στόχους μίας αυριανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει τον εκλογών της 25ης Γενάρη.

Διαβάστε το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Handelsblatt

Αγαπητοί αναγνώστες της Χάντλεσμπλαντ, γνωρίζω εκ των προτέρων ότι οι περισσότεροι από εσάς θα έχουν ήδη σχηματίσει άποψη για το τι θα διαβάσουν σε τούτο το άρθρο. Σας καλώ, ωστόσο, να το διαβάσετε χωρίς προκαταλήψεις. Οι προκαταλήψεις δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος, πόσο δε μάλλον σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση τις ενισχύει, εκτρέφοντας την μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τον σκοταδισμό, την ίδια την βία.
Με τη σημερινή μου ανοιχτή επιστολή επιθυμώ να σας καταθέσω μια διαφορετική αφήγηση από όσα γνωρίζετε, για όσα έγιναν για την Ελλάδα από το 2010 και μετά. Και κυρίως επιθυμώ να καταθέσω με ειλικρίνεια αυτό που προτείνει και επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν στις 26 του Γενάρη είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση των Ελλήνων.

Το 2010 το ελληνικό κράτος έπαψε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος του. Δυστυχώς η επίσημη Ευρώπη αποφάσισε να προσποιηθεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορούσε να ξεπεραστεί με το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία υπό τον όρο δημοσιονομικών μέτρων που, με μαθηματική ακρίβεια, θα συρρίκνωναν το εθνικό εισόδημα από το οποίο θα έπρεπε να αποπληρωθούν τόσο τα νέα όσο και τα παλαιότερα δάνεια. Ένα πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας. Υιοθετήθηκε, με άλλα λόγια, η νοοτροπία του κακού τραπεζίτη ο οποίος, αντί να παραδεχθεί ότι δάνειο που παρείχε σε πτωχευμένη εταιρεία «έσκασε», την δανείζει κι άλλα ποσά προσποιούμενος ότι τα παλαιά δάνεια παραμένουν εξυπηρετούμενα και επεκτείνονοντας την χρεοκοπία στο διηνεκές.

Δεν χρειαζόταν παρά κοινός νους για να δει κανείς ότι η εφαρμογή του δόγματος «extend and pretend» («επέκτεινε και προσποιήσου») στην περίπτωση της χώρας μου θα κατέληγε σε τραγωδία. Ότι αντί για την σταθεροποίηση της Ελλάδας έστηνε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση που υπονομεύει τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης. Το κόμμα μας, και εγώ ο ίδιος, διαφωνήσαμε με την δανειακή συμφωνία του Μαίου του 2010 όχι γιατί η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι μας δεν μας έδωσαν αρκετά χρήματα αλλά γιατί μας δώσατε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι έπρεπε, κι απ’ ότι είχαμε δικαίωμα να δεχθούμε. Χρήματα τα οποία ούτε θα βοηθούσαν τον ελληνικό λαό, καθώς έπεσαν στην μαύρη τρύπα του χρέους, ούτε και θα σταματούσαν την συνεχή διόγκωση του δημόσιου χρέους το οποίο οι εταίροι μας θα αναγκάζονταν να μετακυλίουν στο διηνεκές με μεγάλο κόστος για τους πολίτες τους.
Και αυτή την αλήθεια την ήξεραν καλά οι Γερμανικές κυβερνήσεις και δε σας την φανέρωσαν ποτέ.

Πράγματι, δεν πέρασε ένας χρόνος και, από το 2011, οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν. Ο συνδυασμός τεράστιων νέων δανείων και σκληρών περικοπών όχι μόνο απέτυχε να δαμάσει το χρέος αλλά παράλληλα τιμώρησε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μου, μετατρέποντας μετρημένους ανθρώπους με δουλειές και σπίτια σε άστεγους ανέργους που έχασαν, πάνω από όλα, την αξιοπρέπειά τους. Η κατάρρευση των εισοδημάτων οδήγησε στην χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσεις αυξάνοντας έτσι την ολιγοπωλιακή ισχύ των εταιρειών που επιβίωσαν. Έτσι, οι τιμές μειώνονταν λιγότερο απ’ ότι τα εισοδήματα ενώ τα χρέη, ιδιωτικά και δημόσια, αυξάνονταν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, όπου το έλλειμμα ελπίδας ξεπέρασε όλα τα άλλα ελλείμματα, δεν πέρασε πολύς καιρός πριν εκκολαφθεί το «αυγό του φιδιού» - οι νεοναζί που άρχισαν να περιπολούν τις γειτονιές σπέρνοντας το μίσος.

Παρά την οφθαλμοφανή αποτυχία της, η λογική της «προσποίησης και επέκτασης» εφαρμόζεται συστηματικά και σήμερα. Η δεύτερη δανειακή συμφωνία, του 2012, φόρτωσε κι άλλο ένα τεράστιο ποσό χρέους στους ισχνούς ώμους του ελληνικού κράτους, «κούρεψε» τα ασφαλιστικά ταμεία, έδωσε νέο έναυσμα στην ύφεση, και χρηματοδοτεί μια νέα κλεπτοκρατία με τα δανεικά των εταίρων μας.

Σοβαροί σχολιαστές μιλούσαν τον τελευταίο καιρό για σταθεροποίηση, ακόμα και ανάπτυξη, της χώρας μου «αποδεικνύοντας» έτσι ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές τελικά απέδωσαν. Καμία σοβαρή ανάλυση δεν υποστηρίζει αυτή την εικονική «πραγματικότητα». Η πρόσφατη αύξηση του πραγματικού εθνικού εισοδήματος κατά 0,7% σηματοδοτεί όχι το τέλος της ύφεσης αλλά την συνέχισή της, καθώς επετεύχθη σε περίοδο πληθωρισμού ίσου με -1,8% - το οποίο σημαίνει ότι, σε ευρώ, το εθνικό εισόδημα συνέχισε να μειώνεται (απλά μειώνεται λιγότερο απ’ ότι οι μέσες τιμές) την ώρα που τα χρέη αυξάνονται. Αυτή η προσπάθεια επιστράτευσης των «Greek Statistic», για να φανεί ότι η πολιτική της τρόικας αποδίδει στην Ελλάδα, είναι προσβλητική για όλους τους ευρωπαίους που δικαιούνται επί τέλους την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί όσο η ελληνική κοινωνική οικονομία τελεί υπό καθεστώς συνεχούς δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού (fiscal waterboarding). Η εμμονή σε αυτές τις αδιέξοδες, μισανθρωπικές πολιτικές, στην άρνηση της απλής αριθμητικής, κοστίζει στον γερμανό φορολογούμενο πολλά, την ώρα που καταδικάζει έναν περήφανο λαό στην αναξιοπρέπεια. Και το χειρότερο: Με αυτό τον τρόπο οι έλληνες στρέφονται εναντίον των γερμανών, οι γερμανοί εναντίον των ελλήνων, και η ιδέα μιας δημοκρατικής Ενωμένης Ευρώπης πλήττεται βάναυσα.

Η Γερμανία, και ιδίως ο σκληρά εργαζόμενος γερμανός φορολογούμενος, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο ισχύει. Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση με τους εταίρους μας. Στόχος μας δεν είναι περισσότερα δάνεια ή το δικαίωμα σε νέα ελλείμματα. Στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, οι πρωτογενώς ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και, βεβαίως, να σταματήσει η αφαίμαξη των φορολογούμενων που προκαλεί τέσσερα χρόνια τώρα μια μη εφαρμόσιμη δανειακή συμφωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία. Θα απαιτήσουμε το τέλος του δόγματος «επέκτεινε και προσποιήσου» όχι εναντίον των γερμανών πολιτών αλλά προς όφελος όλων μας.

Γνωρίζω αγαπητοί αναγνώστες ότι πίσω από τις απαιτήσεις για «πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων» κρύβεται η αγωνία ότι «αν αφήσουμε τους έλληνες να κάνουν ό,τι θέλουν θα κάνουν πάλι τα ίδια». Κατανοώ αυτή την αγωνία. Όμως δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έστησε το καθεστώς της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας στην πατρίδα μου, η οποία τώρα δήθεν κόπτεται για τήρηση των «συμφωνηθέντων» και για μεταρρυθμίσεις, εφόσον βέβαια αυτές δεν την αγγίζουν καθόλου, όπως συνέβη τα τέσσερα τελευταία χρόνια με τις μεταρρυθμίσεις της τρόικα και της κυβέρνησης Σαμαρά . Εμείς είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αυτό το καθεστώς προκειμένου να προωθήσουμε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στη δημόσια διοίκηση για διαφάνεια, αξιοκρατία, φορολογική δικαιοσύνη, πάταξη του μαύρου χρήματος. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα θέσουμε στην κρίση των πολιτών μας στις επερχόμενες εκλογές.

Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μια Νέα Συμφωνία για όλη την Ευρωζώνη εντός της οποίας να μπορεί και ο δικός μας λαός να αναπνεύσει, να δημιουργήσει, να ζει με αξιοπρέπεια. Με χρέος κοινωνικά βιώσιμο. Με χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που είναι η μόνη διέξοδος από τη κρίση σε αντίθεση με την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας που ανακυκλώνει την ύφεση. Με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Με περισσότερη Αλληλεγγύη και Δημοκρατία.

Στις 25 Ιανουαρίου στην Ελλάδα, γεννιέται μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Ας μην την χάσουμε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Γιατί δεν τους λες τι θα γινόταν στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν μας έδιναν φράγκο οι Γερμανοί?Να σου λείπουν 20 δισεκατομύρια για παράδειγμα και να πρέπει να κόψεις τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων κατά 80 %.

 2. avatar dimitris_london

  Πάλι '' ξέχασε ''να τους πει κάτι που χρειάζεται : Τους είπε τι θέλει να κάνει αλλά όχι το πως θα το κάνει !

 3. avatar XD

  ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΜΑΖΙ MΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ GREXIT ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΟΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ.ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ,ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΟΠΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΕΙΠΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΠΩΣ ΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΦΑΡΜΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ,ΕΝΑ GREXIT ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ.
  ΚΑΙ ΡΩΤΩ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΨΕΜΑΤΑ ,ΠΟΣΟ [........] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ???????????????

  1. avatar dimitris_london

   Θα είναι ....... όχι αυτός που θα ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτός που νομίζει ότι το συμφέρον του είναι με τον Σ . ( όπως , καλή ώρα , κάποια κεφαλαιοκράτης , όνομα και μη χωριό που ποιος ξέρει τι της έταξε ο Αλέξης μας ) . Γιατί κανείς απ ' τους σημερινούς πολιτικούς μας δεν κατάλαβε ακόμη ότι ο κόσμος έχει αλλάξει στην Ελλάδα και δεν θα ανεχτεί να γυρίσει στην προηγούμενη παλιοκατάσταση . Ο Αλέξης το πάει τροχάδην εκεί .

 4. avatar takis

  Εγω αν ημουν γερμανος αναγνωστης θα του εγραφα πολυ καλα τα λες κυριε αλεξη πολυ καλα. Αλλα στην ουσια μας ζητας περισσοτερα χρηματα. Να σου κουρεψουμε το χρεος και να σου αφησουμε και λεφτα για αναπτυξη και κοινωνικη πολιτικη! Αν ειμασταν Ελληνες θα σου απαντουσαμε παρε [...]. Γιατι δεν το κανεις παραδοσιακα σταματα να δανειζεσαι και βαρα κανονι επισημα. Και τοτε θα μαθεις και συ και ο λαος σου τι σημαινει αξιοπρεπεια και τι αναξιοπρεπεια.

 5. avatar frang947

  Φίλοι μας Γερμανοί. Μας δώσατε τα λεφτα σας .....και θα σας επιστρέψουμε......τα ΜΙΣΑ. !!!! Βλέπετε ποσο σοβαροί και τίμιοι είμαστε. !!!!!!

  1. avatar Ανδρεας

   Μωρέ ούτε τα μισά θα τους επιστρέψει, αλλά το πρόβλημα εινια πως οι κουτόφραγκοι ξύπνησαν, δυστυχώς!

 6. avatar panos

  Εχοντας ζήσει στην Γερμανία σας λέω τούτο. Οι Γερμανοι έχουν μια ιδιαιτερότητα --να πιστεύουν και να εφαρμόζουν πιστά χωρίς να σκεφτούν πολύ ότι τους λέει καποιος ειδικός -- γι αυτό και έκαναν 2 παγκοσμίους πολέμους επιδή κάποιος τους είπε ότι είναι οι καλύτεροι και πρέπει να κατακτήσουν όλο τον κόσμο.
  Μέχρι τώρα η καγκελάριος τους με την δική μας κυβέρνηση τους είχε πουλήσει το παραμύθι ότι η καταχρεωμένη Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί με μέτρα λιτότητας για να ρθεί η ανάπτυξη, κρατώντας ραβδί και να μας μαλώνουν γιατί είμαστε κακά παιδιά.
  Πρέπει καποιος επιτέλους να τους εξηγήσει ....Είμαστε ελεύθερη χώρα και η κατοχή των γερμανών πρέπει επιτέλους να τελειώσει.
  Οι γερμανοι έχουν ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με όπλο τις τράπεζες και όχι τα τάνκς με σκοπό να να βάλουν κάτω από την μπότα τους όλη την Ευρώπη. Απο αυτόν τον πόλεμο δεν θα γλιτώσει καμοία χώρα...

  1. avatar Ανδρεας

   Κι εγώ έζησα 4 χρόνια στην γερμανία, λόγω επαγγέλματος, αλλά αυτό που λες δεν στέκει! Δεν έκανα πολέμους επειδή τους είπε κάποιος είμαστε καλύτεροι, τον Α ΠΠ τον έκαναν επειδή ήταν σύμμαχοι με την Αυστρία που ξεκίνησε τον πόλεμο, επειδή υπήρξε μεγάλη κρίση στην Ευρώπη τότε, Τον Β ΠΠ τον ξεκίνησαν απλούστατα, επειδή όπως ακριβώς κάποιοι εδώ σε μας επιλέγουν τους έλληνες ναζί, εκεί από της αποζημίσωσεις, την ανεργία και την μεγάλη ανέχεια μετά τον Α ΠΠ και την Βαϊμάρη , επέλεξαν μετά τρεις εκλογές τον Χίτλερ .
   Καμία τιμωρία για την Ελλάδα, δεν μας λες, εξού όλοι οι γερμανοί εκεί δικά τους σπίτια και παίρνουν δάνεια και διακοποδάνεια κλπ; Μερικοί αστε την προπαγάνδα, δεν είμαστε όλοι τραγκες, οι γερμανοί παίρνουν 50% σύνταξη μόνο όσα συνολικά τόσα χρόνια δούλευαν προς χάριν των νέων γενεών και έκαναν και ατζενατ 2010 μεταρρυθμίσεις .
   Άσε της μπότες, τόσα χρόνια ποιοι έχτισαν σπίτια, δρόμους κλπ με λεφτά από την ΕΟΚ; τα προγράμματα Στειτζ του καραμανλή που δούλευαν όλοι οι συμβασιούχοι, ποιος τα πλήρωνε; η...μπότα;
   Απλά πραγματάκια είναι, δεν είναι δική σου η τράπεζα, ας μην δανειζόσουν, αλλά...

  2. avatar XD

   ΠΑΝΟ,ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΩΡΑ?ΕΝΝΟΕΙΣ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΕΙΝΟΥΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ?ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ?

 7. avatar Ανδρεας

  Αυτό είναι! Από το γκόου μπακ κυρία Μέρκελ και Σόιμπλε, φτάσαμε στις επιστολές προς τους γερμανούς (αλήθεια αυτή εινια μια εφημερίδα οικονομικού περιεχομένου των αγορών, δεν την διαβάζει ο αντίστοιχος Ανδρέας ο νορμάλ άνθρωπος, άρα που την στελένει, στις αγορές!) και στα χειροφιλήματα στην Μέρκελ!
  Έτσι είναι Αλέξη, όταν παίρνεις το δισκοπότηρο και τάζεις λαγούς με πετραχήλια, θα φιλήσεις το χέρι που σε ταΐζει και δεν θα το δαγκώσεις!
  Πρώτο δίδαγμα λοιπόν που πήρες, μέσα στο ευρώ και όλα καλά και από πάνω.....μας λες μας δώσατε και περισσότερα;
  Θα σου πει ο γερμανός Ανδρέας λοιπόν "ε τότε δεν σου δίνουμε τίποτε, φτιάξε το κοτέτσι σου και μην μας απειλείς άλλο!".
  Τελικά τα λες στην πεθερά (γερμανούς) που δεν σε φοβάται για να σε ακούει η νύφη (ο έλληνας προβάτωψηφοφόρος που σε περιμένει ως Μεσσία )!Σιγά μην φοβούνται οι γερμανοί αυτόν που τον έχουν στα γόνατα !

  1. avatar Ανδρεας

   Ρε παιδιά η λογική δεν βγαίνει. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί χωρίς απολύσεις ΔΥ, χωρίς μειώσεις μισθών, χωρίς αύξηση της φορολογίας δεν γίνονται. Βέβαια αν τα κάνεις αυτά, μειώνεται η ανάπτυξη και τα έσοδα ακόμα περισσότερο. Και πέφτεις στον φαύλο κύκλο που πέσαμε 6 χρόνια τώρα. Δεν γίνεται να λέει πως θα έχει ισοσκελισμένους προυπολογισμούς και ανάπτυξη. Για να έχει ανάπτυξη πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά. Για να πέσει χρήμα στην αγορά χρειάζονται ή τεράστειες και δημόσιες επενδύσεις (δηλαδή μη ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί) ή φιλο-καπιταλιστικά μέτρα για να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Δηλαδή χαμηλή φορολογία, ελευθερία κίνησης κεφαλαίων χωρίς πολλούς ελέγχους, χαλαρό εργασιακό καθεστώς, αίσθημα ασφάλειας για τους πλούσιους που θα επενδύσουν και θα κερδίσουν. Όχι το αντίθετο. Όσο για την διαφθορά για την οποία ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που κυβερνούσαν τόσα χρόνια και θα την τακτοποιήσει το ΣΥΡΙΖΑ, μα το ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ σύντροφοι. Η διαφθορά δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Όσο μεγαλύτερο Δημόσιο, τόσο μεγαλύτερη διαφθορά. Μεγάλο δημόσιο = κάθε βουλευτής διορίζει την πελατεία του, και κάθε υπουργός μοιράζει έργα στους εργολάβους του. Και εσείς θέλετε να αυξήσετε το δημόσιο και να το στελεχώσετε με τους εν-ανεργία ΠΑΣΟΚους που κληρονομίσατε. Άσε ρε Μπαρουφάκη. Δεν βγαίνει. Καλό το κειμενάκι αλλά πάει να μας πείσει πως το άσπρο είναι μαύρο.

   1. avatar takis

    ετσι ρε Αντρεα σα λαος δεν καταλαβαινουμε το προφανες και νομιζουμε και πως οι γερμανοι τρωνε απο το ιδιο κουτοχορτο. Στην ουσια τους ζηταει περισσοτερα χρηματα μεσω διαγραφης χρεους. Τι ειναι πιο λογικο να του πουνε συμφωνοι ή ενταξει τερμα το προγραμμα αφου δεν βγαινει και κανε οτι θελεις.

 8. avatar jasmine

  Γλύψιμο και κωλοτούμπα, τι έκπληξη!!!!

 9. avatar Social Distortion

  Επιστολή Τσίπρα προς Τρόικα:
  Dear Troika,
  Samaras and Benny sign mnemonium, and dont take the sign back. So, now you have mnemonium sign, all OK, no problem.
  Please send 18 Billion to Greek bank so we “guarantee” them, give hair cut and shower, to stop look like hippies…. Next month I need 10 billion for salary. Better send money in suitcase. Not safe use bank.
  P.S. Copy this letter in 10 copies and send it to another 10 international organizations (like IMF and ECB) and you will see great luck in your life with lots of happiness.
  G.A.P. did and he won billions in the CDR’s. His family were millionaires now they are billionaires. If you dont send the 10 copies you will have bad luck for the next 5 financial quarters. Akis Tsoh. did not send it, and he end up in jail. His wife stop eating and bank accounts frozen. Benny,too, didn’ t send the copies and he became too fat!

  1. avatar μαριος

   Ουρε παττριωτ ,γραψτου ουρε και στα ελληνικα μπας και καταλάβουμε κι μεις οι χουριατες τι στου καλο ς κραινεις.

   1. avatar KRFKLS ΣΥΡΙΖΟ-ΒΟΘΡΟΛΥΜΑ

    ΜΑΡΙΕ , ΡΟΦΕ , ΔΕ ΘΑ ΣΑΥ ΑΡΕΣΕΙ

  2. avatar trollolol

   Χαχχααχαχαχαχαχα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει