Ανοικτό άφησε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι θα επαναξιολογηθεί με βάση την πορεία της πανδημίας. Αναφερόμενος στους υγειονομικούς στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές επανέλαβε ότι από μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων».

Για εκπαιδευτικούς και ένστολους

Στο ερώτημα αν υπάρχει σκέψη για αλλαγή στρατηγικής απέναντι στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, είπε ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό και αξιολογείται η πορεία της κατάστασης. Στόχος είναι σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν δια ζώσης.

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης απαντώντας για τους ένστολους όπου είναι χαμηλά τα ποσοστά ότι «η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας».

Για τις πορείες των αρνητών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών σημείωσε ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν μπορούν να δίνουν τον τόνο της δημόσιας συζήτησης για το αναγκαίο ή όχι του εμβολιασμού.

«Εδώ που βρισκόμαστε πρέπει όλοι χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις να ζητήσουμε να στηριχθεί το πρόγραμμα “Ελευθερία”. Να μην κρύβουμε κάτω από το χαλί κραυγαλέες αντιφάσεις που έκαναν ζημιά το προηγούμενο διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Οικονόμου: Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας, αν κάποιοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν

Για την πανδημία και σε ερώτηση αν θα αλλάξει η στρατηγική της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς τόνισε ότι αυτό που πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε είναι πως στόχος φέτος είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά.

«Υπάρχουν παιδιά στη Β’ Δημοτικού που δεν έχουν γνωρίζει καλά καλά τους συμμαθητές τους. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά με αυτά που έχουμε ανακοινώσει Μένουμε σε αυτά προς το παρόν. Είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών και έχουμε πάρει προστατευτικά μέτρα. Θα αξιολογούμε την κατάσταση στην πορεία. Ο βασικός στόχος και προτεραιότητά μας είναι όλη η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει δια ζώσης όπως πρέπει», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης των τεστ και για τους εμβολιασμένους όπως ζητάει η εκπαιδευτική κοινότητα , ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως όντως νοσούν ορισμένες φορές και άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί αλλά είναι πιο θωρακισμένοι απέναντι στις απειλές της νόσου. «Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε τα μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε εδώ να το δούμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις και αν θα γίνει και εκεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, δήλωσε ότι η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εξακολουθεί να υπάρχει ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. «Η προτεραιοποίηση έγινε για ένα χώρο που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα πρέπει να είναι ο πρώτος απόλυτα θωρακισμένος απέναντι στην απειλή του κορονοϊού. Δεν έχω ακούσει κανέναν να αμφισβητεί την προτεραιοποίηση αυτής της ανάγκης. Έχω ακούσει για προαιρετική υποχρεωτικότητα. Καλό είναι όσοι την επικαλούνται κάπως να την εξηγήσουν. Είμαστε σε μία φάση που ο συναγερμός έχει σημάνει, όλοι συμφωνούμε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και κάποιοι που διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα τι ακριβώς λένε; Τι άλλο μένει στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας για να πειστούν;», ανέφερε.

Μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας έχει πλήρη εικόνα για τα ποσοστά των εμβολιασμένων που ειδικά στο ιατρικό προσωπικό είναι πολύ υψηλά και στους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό δεν είναι άσχημα αλλά λίγο πιο κάτω. «Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων ώστε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας αν κάποιοι, ανεξήγητα, επιμείνουν να μην εμβολιαστούν και υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν είσοδο νέου δυναμικού, αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, κάποιες διοικητικές υπηρεσίες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα σε άλλες δομές για όσο χρειαστεί. Είναι ένα πλήρες σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες που ενδεχομένως προκύψουν. Το Υπουργείο Υγείας έχει επιχειρησιακό σχέδιο, είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ΥΠΕάρχες και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται», υπογράμμισε.

Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι οι ανεμβολίαστοι στο χώρο της υγείας είναι μερικές χιλιάδες άνθρωποι ενώ για το τείχος ανοσίας απαιτείται να γίνουν ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί. «Είναι άλλο αυτό και άλλο να θέλουμε να έχουμε απολύτως θωρακισμένο το σύστημα υγείας», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει το νόμο για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια και απάντησε πως η ελάχιστη βάση αποτελεί ουσιαστική μεταρρύθμιση που δίνει σημασία, αξία και νόημα στις σπουδές. «Βάζει στην εξίσωση της επιλογής των φοιτητών και τα ίδια τα πανεπιστήμια τα οποία διαμόρφωσαν τις βάσεις και θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις συντελεστών για τις αρρυθμίες στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου», σημείωσε.

Τέλος σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον απεγκλωβισμό χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν Αφγανών διερμηνέων που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αρχές, κάτι που κάποιοι χαρακτήρισαν λιποψυχία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η εξωτερική πολιτική και γενικώς η κυβερνητική πολιτική δεν χαρακτηρίζεται από λιποψυχία σε κανένα επίπεδο. «Βρίσκεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου όποιος τα ισχυρίζεται αυτά», ανέφερε σημειώνοντας πως καθένας βλέπει και διαβάζεις πως είναι η κατάσταση στην Καμπούλ. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε και εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με την Ελληνική Πολιτεία να μεταφερθούν έξω από το Αφγανιστάν. Η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, συνεχίζουμε να ασχολούμαστε», τόνισε.