Έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς φαίνεται πως δίδει εφ εξής η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος.

«Οι γονείς, που έχουν παιδιά στα σχολεία και δεν τα έχουν ακόμη εμβολιάσει να γνωρίζουν πως έχουν ακόμη τον χρόνο, το επόμενο 10μερο – 15μερο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Θα κάνουμε μία ειδική καμπάνια την επόμενη εβδομάδα, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών, που έχουν παιδιά, που πηγαίνουν στο σχολείο, 12 έως 17 ετών, για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να καταλάβουν πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο».

Σε σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε πως σε ποσοστό 10% – 12% παραμένουν ανεμβολίαστοι και τόνισε πως: «σε κάθε περίπτωση τα σχολεία εφέτος θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν. Σύντομα θα έχουν ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».

Αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για αυξανόμενη τάση ως προς τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας διαμηνύοντας προς τους λίγους ανεμβολίαστους, όπως είπε, ότι «δε νοείται να εργάζονται στο ΕΣΥ και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, που περιθάλπουν, αυτό είναι μία απαράβατη αρχή». Προειδοποίησε, δε με νόημα, ότι «όσοι υγειονομικοί μένουν ανεμβολίαστοι, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά από αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, διότι οι ανάγκες του ΕΣΥ θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ».

Σε ό, τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολισμού, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε πως υπάρχουν επάνω στο τραπέζι προτάσεις για την επέκταση της, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν είναι της παρούσης». Δήλωσε ότι «σε αυτήν την φάση πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσουν τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, να φέρουν τα αποτελέσματα τους. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία αυξανόμενη τάση για τον εμβολιασμό, από τις 16 Αυγούστου και μετά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νέα ραντεβού και καλούμε τον κόσμο να επιλέξει αυτήν την υπεύθυνη στάση για την προστασία της υγείας του». Ο ίδιος ενημέρωσε δε πως «υπάρχουν πολλά και ασφαλή εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας» και ότι «αυτή τη στιγμή μπορούμε να ικανοποιήσουμε έως και 140.000 εμβολιασμούς την ημέρα. ‘Αρα πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε 10 ημέρες θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε με την πρώτη δόση περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες. Συνεπώς σε ένα μήνα μπορεί αυτός ο πληθυσμός, εάν το επιλέξει, να έχει ολοκληρώσει και το δεύτερο κύκλο του εμβολιασμού και στο τέλος του Σεπτεμβρίου πλέον να μπούμε στο Φθινόπωρο με περίπου 7 ή και παραπάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Αυτός είναι ένας σημαντικός συλλογικός στόχος, που πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι επιστημονικοί, οι επαγγελματικοί και οι συνδικαλιστικοί φορείς».

Ειδικότερα για την αντιπολίτευση ο ‘Ακης Σκέρτσος επεσήμανε ότι «εφ όσον έχει πάρει την απόφαση να στηρίξει τον εμβολιασμό και την θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας από την πανδημία, η αντιπολίτευση θα πρέπει να τον στηρίξει 100% και να μην χαϊδεύει τα αυτιά των αντιεμβολιαστών και των σκεπτικιστών περί τον εμβολιασμό. Τα μέτρα είναι προστατευτικά για την Δημόσια Υγεία, εξ αρχής αυτόν τον στόχο είχαν, όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι πολίτες θα υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους και των υπολοίπων συμπολιτών μας».