«Εντός ωρών» από το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για την υποστήριξη ξένων κρατών στις προσπάθειες πυρόσβεσης. Αυτό απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το εάν υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη της σχετικής απόφασης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, μάλιστα, πως η συνεισφορά 24 χωρών – οι οποίες συνέδραμαν με εναέρια μέσα, με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα – ήταν συγκινητική, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. «Σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή τη βοήθεια», η οποία, όπως είπε, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Απαντώντας στο σκέλος της ερώτησης του ίδιου δημοσιογράφου για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Πέρσι είχαμε ελάχιστες πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε».

Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν πρωτοφανής ο φετινός καύσωνας. Οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών μετέτρεψαν τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα «όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν – όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες – κάποιες δεν ξέφυγαν αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν».

«Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας», συνέχισε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά, με μεγαλύτερη ένταση», ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση μαθαίνει από τα λάθη της.