Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, υπό τον τίτλο «Έλληνας υποψήφιος προτίθεται να προκαλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν τα χαρτιά τους», (Greek candidate willing to call European leaders bluff).

Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Αμπρόζ Έβανς – Πρίτσαρντ, σημειώνει ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι πιο πιθανό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας στα τέλη του Ιανουαρίου και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει δεσμευθεί δημόσια και συνεχώς να ανατρέψει το καθεστώς της τρόικας, αρνούμενος να εφαρμόσει τις βασικές απαιτήσεις της».

Μία άποψη που έχει επικρατήσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι ότι «ο κ. Τσίπρας έχει υποχωρήσει από τις θέσεις αυτές και ότι τελικά θα συμμορφωθεί με το μνημόνιο της τρόικας». Το γεγονός, όμως, παραμένει, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι «ο κ. Τσίπρας είπε στους Έλληνες ψηφοφόρους, ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνησή του θα σταματήσει την εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων από την πρώτη ημέρα της».

Η λογική συνέπεια, σημειώνει η εφημερίδα, είναι «ότι η Ελλάδα θα εξαναγκασθεί να βγει από το ευρώ γρήγορα, εκτός αν υποκύψουν οι θεσμοί της ΕΕ». Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνεχίζει το δημοσίευμα, του οποίου η Αριστερή Πλατφόρμα ελέγχει το 30% της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι σαφώς πρόθυμος να αποδεχθεί το ρίσκο αυτό, προειδοποιώντας τον Οκτώβριο ότι το κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να εφαρμόσει το προοδευτικό του πρόγραμμα εκτός της Ευρωζώνης, εάν χρειασθεί».

«Ο κ. Τσίπρας ποντάρει στο ότι οι ηγέτες της ΕΕ – ουσιαστικά η Άγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – θα υποκύψουν. Ο υπολογισμός του είναι ότι δεν θα τολμήσουν να ανατινάξουν την νομισματική ένωση σε αυτό τα προχωρημένο στάδιο και για σχετικά μικρά ποσά», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί ένα τηλεφώνημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα του θυμίσει ότι η Ελλάδα της οφείλει περίπου 40 δισ. ευρώ από τη στήριξη που έχουν λάβει οι τράπεζές της. «Αυτό θα είναι μία συγκαλυμμένη απειλή ότι θα τραβήξει την πρίζα, όπως απείλησε να κάνει στην Ιρλανδία και παραλίγο να κάνει στην Κύπρο», προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος δηλώνει ότι, με βάση αξιόπιστες πληροφορίες του, ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει «εφαρμόστε το χειρότερο (σενάριο)», προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά όχι με κάθε τίμημα.