«Το καλό μας πρόσωπο είναι οι Έλληνες της Ομογένειας, στους οποίους χρωστάμε πολλά γιατί μας βοήθησαν για να αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και γι αυτό τους ευχαριστούμε», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας στην Αυστρία, στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη.

Ο κ. Γεροντόπουλος παρέπεμψε στις θετικές εντυπώσεις που αφήνουν στους ξένους συμπολίτες τους οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, με τις κοινωνικές και οικογενειακές τους σχέσεις, με την επιστημονική τους κατάρτιση, με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις επιχειρήσεις τους, γεγονός που, όπως είπε, ανέστρεψε την αρνητική εικόνα που είχε σχηματιστεί πριν από μερικά χρόνια στο εξωτερικό για τον Έλληνα, και σήμερα υπάρχει μια τελείως διαφορετική στάση στην αντιμετώπισή του.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλας Αλειφέρη, να διοργανώσει τη μεγάλη συνάντηση με την Ομογένεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία τέτοιων συναντήσεων για τη γνωριμία, την ανταλλαγή απόψεων, την αλληλοβοήθεια, την εξάλειψη διαφορών, μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού, διαβεβαιώνοντας για τη δική του διαρκή υποστήριξη στα ζητήματα που τους αφορούν.

Αναφέρθηκε επίσης στον εντυπωσιασμό του από το έργο που επιτελείται στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης -το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό- και στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, που είχε επισκεφθεί προχθές, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει στήριξή τους από όλους.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία με το Οικουμενικό στην κορυφή, αποτελούν τα προωθημένα φυλάκια όχι μόνον τα πνευματικά του Χριστιανισμού, αλλά και του ελληνισμού, ενώ μίλησε για εκείνο το μέτωπο Θράκη- Αιγαίο- Κύπρος που είναι το ανατολικότερο σύνορο και «η προμετωπίδα του ελληνισμού».

Στην προσφώνησή της η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλειφέρη, σημειώνοντας ως αυτονόητη τη μεγάλη σημασία της διοργάνωσης συνάντησης της Ομογένειας με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υφυπουργό, αναφέρθηκε στην ποικιλομορφία του ελληνισμού της Αυστρίας, όπου, όπως διευκρίνισε, άλλοι ζουν και εργάζονται εδώ και 60 χρόνια και άλλοι μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, και όπου ανάμεσά τους βρίσκονται φοιτητές, επιστήμονες, έμποροι, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ή πολλοί Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στη Βιέννη.

Στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Αυστρίας- έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, τόνισε πως οι Έλληνες της Αυστρίας αλλά και της Ουγγαρίας -που βρίσκεται επίσης στη δικαιοδοσία του- αγωνιούν για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, συμπάσχουν με τον λαό και προσπαθούν να βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και στο πλαίσιο αυτό, από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Μητρόπολης τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώθηκε ικανοποιητικό ποσό που διατέθηκε στα συσσίτια της Εκκλησίας της Ελλάδας.

«Συμπονούμε, συμπαραστεκόμαστε και επιθυμούμε τη γρήγορη ανόρθωση της χώρας μας, της οποίας η εικόνα ευτυχώς έχει αλλάξει τώρα και μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα στις συζητήσεις και να διεκδικούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αρσένιος.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αυστρία, Μάριος Ιερωνυμίδης, τόνισε πως η Θράκη (σ.σ. από την οποία κατάγεται ο Κυριάκος Γεροντόπουλος) και η Κύπρος είναι τα δύο σύνορα του Ελληνισμού όπως η πατρίδα και η Ορθοδοξία, και στους πυλώνες αυτούς έχει στηριχθεί ο Ελληνισμός, ενώ ευχαρίστησε και εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών για το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή του προς την Κύπρο, παραπέμποντας και στη μακρόχρονη γνωριμία και προσωπική φιλία τους.