Στο σχέδιο νόμου σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου, αλλά και στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Πιερρακάκης μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης. Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πως «το κράτος πάει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος».

«Ξεκινάμε σήμερα με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid. Είναι μια πολύ δυναμική διαδικασία. Η πλατφόρμα στο gov. gr έχει ήδη ξεκινήσει, στις επόμενες λίγες ώρες κι οι τελευταίες λεπτομέρειες θα έχουν τελειώσει», τόνισε αρχικά ο υπουργός μέσω του ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στο τι προβλέπεται, δήλωσε ότι «λαμβάνεις αυτό το πιστοποιητικό σε τρεις περιπτώσεις:

  • Να είσαι πλήρως εμβολιασμένος,
  • να έχεις περάσεις τον ιό εντός εξαμήνου
  • και τέλος να έχεις διαγνωστεί με τεστ τις τελευταίες 72 ώρες».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το πιστοποιητικό θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου στην ΕΕ. «Σήμερα θα ξεκινήσουμε με κάποιες χώρες, περιμένουμε από τις Βρυξέλλες να ακούσουμε με ποιους άλλους θα ξεκινήσει να λειτουργεί, καθώς δεν είναι μόνο τεχνικό, έχει και νομοθετική διάσταση, ενδεχομένως να χρειαστούν προσθήκες στην πορεία, ενώ έχει και μια επιχειρησιακή διάσταση. Η κάθε χώρα της ΕΕ θα πάψει να εκδίδει το δικό της πιστοποιητικό και αποκτούμε όλοι ενιαίο», εξήγησε.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «αυτό έγινε για λόγους απλούστευσης των διμερών σχέσεων», όχι μόνο για λόγους έκδοσης αλλά και αναγνώρισης του πιστοποιητικού. Αυτός ο μήνας, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα έχει έναν χαρακτήρα πειραματικό. Από σήμερα μπορούν οι πολίτες να το τυπώσουν και να ταξιδέψουν σε όποιες χώρες ανακοινωθεί ότι το δέχονται. «Είναι από τα πιο μεγάλα πρότζεκτ που έχουν γίνει», επανέλαβε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «ξεκίνησε η διαδικασία για τον εμβολιασμό των ατόμων 18 άνω με κάποια παραλαβή της Johnson & Johnson και πρόκειται να βάλουμε συνολικά τους 18 άνω στο κεντρικό σύστημα για όλα τα εμβόλια. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει με βάση τις όποιες οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής εμβολιασμών».

Πιερρακάκης: Από τα καλύτερα συστήματα στην Ευρώπη αυτό της Ελλάδας

Σχολιάζοντας το σύστημα εμβολιασμού είπε ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα συστήματα στην Ευρώπη, είπε: «Νομίζω ότι αυτή είναι και μια κληρονομιά, κυρίως γιατί περνά ένα μήνυμα για το πώς σχεδιάζουμε να λειτουργεί το κράτος», ενώ πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι τεχνολογικές λύσεις που φτιάχτηκαν αυτό το διάστημα εάν χρειαστεί τρίτη δόση.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε και την ενημέρωση των υποψήφιων μαθητών για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα με τη βαθμολογία τους και έπειτα σε ποια σχολή έχουν επιτύχει. «Είναι πιο ωραίο και συμβολικά και σε όλα τα επίπεδα. Το κράτος πάει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος, το κράτος κερδίζει άρα την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Για το σχέδιο νόμου σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλη πολλαπλή παρέμβαση. «Το ένα σημείο είναι το ποσοστό της κτηματογράφησης της χώρας. Στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλό είναι 35%, κάνουμε μια επιτάχυνση σε αυτό το κομμάτι έτσι, ώστε σε δυο χρόνια στοχεύουμε να ακουμπήσουμε το 90%. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη τις μεταβιβάσεις ακινήτων».

«Στην Ελλάδα τα βήματα για μια μεταβίβαση ακινήτου είναι 11 με 17 πιστοποιητικά. Τι προβλέπουμε λοιπόν; Φτιάχνουμε ένα σύστημα στον συμβολαιογράφο, τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων. Το σύστημα αυτό, με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, θα τραβάει όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται. Άρα, όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο. Εκτιμάμε ότι αυτό θα ισχύει από το φθινόπωρο», σημείωσε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο