Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Ναταλία Γκέρμαν, αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, αλλά και στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Μολδαβίας.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του, πριν από έξι μήνες στο Κισινάου και στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσκεψης για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε ευρωπαϊκά θέματα.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Μολδαβία έκανε πολύ σημαντικά βήματα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ και την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων για κατόχους μολδαβικών διαβατηρίων.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν σταθερός και θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας, για την οποία, υπενθύμισε ότι εργάσθηκε και ως περιοδική Προεδρία στην ΕΕ, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιφερειακό περιβάλλον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Εκτελεστικό Πρόγραμμα για τους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της επιστήμης για τα έτη 2015-2016, το οποίο υπέγραψε από κοινού με την Μολδαβή ομόλογό του κα Γκέρμαν και εξέφρασε την ελπίδα να δώσει νέα ώθηση στις πολιτιστικές επαφές των δυο χωρών.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος και στην επέκταση της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτός της ενέργειας, αλλά και στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Μολδαβία.

Υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Μολδαβίας, τονίζοντας ότι το απαραβίαστο των συνόρων και η περιφερειακή σταθερότητα αποτελούν βασικούς άξονες της πολιτικής μας στην περιοχή.

Για τον λόγο αυτόν, η Ελλάδα στηρίζει, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, τη διαδικασία του Διαλόγου της Ομάδας 5+2 για την περιοχή της Υπερδνειστερίας και το πρόγραμμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει τεθεί σε εφαρμογή, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Ναταλία Γκέρμαν, επιβεβαίωσε τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας- Μολδαβίας και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που προσφέρουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία με την Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη για εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης, αλλά και των επιστημών και στάθηκε ιδιαίτερα στο κοινό παρελθόν των δυο χωρών, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι αυτή η προσπάθεια και η εμπειρία είναι πολύτιμη και για τη Μολδαβία.