Λεπτομερή οδικό «χάρτη» για την υλοποίηση της εθνικής οικονομίας υδρογόνου θα περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική Υδρογόνου της κυβέρνησης, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια του Ελληνογερμανικού Workshop Εμπειρογνωμόνων με θέμα το «πράσινο υδρογόνο», που διοργάνωσαν διαδικτυακά, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα και ο Γερμανικός Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τις εργασίες του αναδείχθηκαν τα οφέλη και οι ευκαιρίες, που προσφέρει η αγορά υδρογόνου για ένα ουδέτερο ενεργειακά κλίμα αλλά κι οι μεγάλες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του «πράσινου υδρογόνου» στο ενεργειακό μείγμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησής μας και μια προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Απόδειξη αποτελεί η τολμηρή απόφαση να ολοκληρώσουμε μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, την κατάργηση όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι στο πλαίσιο αυτό, «θα αναπτύξουμε έναν σημαντικό αριθμό εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

Όπως είπε, «η Εθνική Στρατηγική Υδρογόνου της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει έναν λεπτομερή οδικό «χάρτη» για την υλοποίηση της εθνικής οικονομίας υδρογόνου, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο. Στόχος μας είναι η μείωση της αβεβαιότητας της αγοράς κι η εστίαση σε μια σειρά εφαρμογών και τεχνολογιών που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της Ελλάδας να εστιάσει σε μια πιο στοχοθετημένη συνεργασία με μεγάλους γερμανικούς βιομηχανικούς παράγοντες.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, η Ελλάδα και η Γερμανία μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική υδρογόνου και αυτό το γεγονός σηματοδοτεί τις πραγματικά μεγάλες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αναφέρθηκε στις εθνικές προτεραιότητες που θα θέσουν το υδρογόνο στον χάρτη που καθοδηγεί τα βήματα της χώρας στην πράσινη μετάβαση, τονίζοντας ότι «η Εθνική μας Στρατηγική για το Υδρογόνο θα λειτουργήσει ως σχέδιο δράσης για τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ενεργειακής μας στρατηγικής. Συγχρόνως θα περιλαμβάνει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την ανάδειξη μιας εγχώριας οικονομίας υδρογόνου, η οποία θα καλύπτει όλη την αλυσίδα αξίας του, όπως τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη ναυτιλία», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, σημείωσε ότι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ταχύτερη και ασφαλέστερη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε τομείς που είναι δύσκολο να εξηλεκτριστούν.