Στο σπίτι του στις Βρυξέλλες συνελήφθη χθες (27.04) ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Χθες το πρωί οι ελληνικές δικαστικές αρχές είχαν έτοιμο και το ένταλμα και την ερυθρά αγγελία σε περίπτωση που δεν εντοπιζόταν από τις βέλγικες Αρχές, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διακρατικές συμφωνίες, όπου εντοπιζόταν, για να έρθει στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Λαγός είχε καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής σε 13 χρόνια και 8 μήνες.

Τι μπορεί να κάνει με το ένταλμα σύλληψης

Ο Γιάννης Λαγός θα επικαλεστεί νομικά τερτίπια και προσφεύγει στην βελγική Δικαιοσύνη κατά του εντάλματος σύλληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, τις οποίες μετέδωσε το MEGA, ο ίδιος υποστηρίζει πως το αρμόδιο όργανο της ΕΕ -που αποφάσισε για την υπόθεσή του πριν αυτή εισαχθεί στην Ευρωβουλή- συνεδρίασε χωρίς την παρουσία του και προτού καθαρογραφούν τα πρακτικά της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Μέσα σε 48 ώρες ο Βέλγος δικαστής θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει κρατούμενος ο Λαγός μέχρι να εκδικαστεί επί της ουσίας η προσφυγή του κατά του εντάλματος. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να γίνει το δικαστήριο για το αίτημα προσφυγής του σε έναν με δύο μήνες από σήμερα. Ενδέχεται πάντως η υπόθεση να έχει τελειώσει πριν περάσουν δύο μήνες.

Η στιγμή της σύλληψης

Λίγο μετά μετά την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο οι βελγικές αρχές ήταν σε διαρκή ετοιμότητα έτσι ώστε να μην επιχειρήσει να διαφύγει σε άλλη χώρα.

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο Γιάννης Λαγός κατέβηκε από το σπίτι του, καθώς είχε μισθώσει αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει κάπου. Τότε, τον πλησίασε ένας αξιωματικός της βελγικής αστυνομίας με δύο συναδέλφους του και αφού ταυτοποίησε ότι ήταν αυτός, του ζήτησε να τους ακολουθήσει. Εκείνος δεν αντιστάθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε να βγει από το σπίτι η σύντροφος του Λαγού για να κάνει τη διερμηνέα. Λίγα μετά τη σύλληψή του έκανρ ανάρτηση στο Twitter.

Πόσα χρήματα θα συνεχίσει να παίρνει

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαγός δεν χάνει πλήρως τα προνόμια που έχει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς θα συνεχίσει να λαμβάνει 6.800 ευρώ το μήνα ως αποζημίωση (έτσι αποκαλείται ο μισθός του ευρωβουλευτή, όπως άλλωστε και του κάθε Έλληνα βουλευτή) και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίζει να λαμβάνει αποζημίωση και για τη διατήρηση του γραφείου του στις Βρυξέλλες που είναι άλλα 4.300 ευρώ το μήνα. Συνολικά δηλαδή ακόμη και εάν βρεθεί στο κελί, θα παίρνει τουλάχιστον 11.100 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η μόνη περίπτωση να σταματήσει να πληρώνεται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες είναι να καταδικαστεί αμετάκλητα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.