Με δηκτικό τρόπο σχολιάζει ο Νίκος Ρωμανός τα όσα είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, σε περίπτωση επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας.

«Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε χθες το περίγραμμα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τους δημόσιους υπαλλήλους. Περιμένουμε την εξειδίκευση από τον κ. Τσίπρα. Στα θετικά η ειλικρίνειά του και η στροφή στην «προγραμματική αντιπολίτευση», σημειώνει, σε ανάρτησή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Τι είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα η ιστοσελίδα parapolitika.gr, ο κ. Τζανακόπουλος είχε μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εκεί ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το διάστημα που κυβερνούσε δεν κατάφερε να προχωρήσει σε αυτές τις εκκαθαρίσεις, λόγω των ειδικών καταστάσεων της περιόδου και των πιέσεων των δανειστών.

Πρόσθεσε ότι ως κυβέρνηση «επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές», κάτι, που όπως ισχυρίστηκε στη συνέχεια, το κόμμα δεν θα πρέπει να ανεχθεί σε μια μελλοντική διακυβέρνηση.

Στο ηχητικό ο κ. Τζανακόπουλος ακούγεται να λέει: «Χρειάζονται συγκεκριμένες και πολύ τολμηρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να σπάσουν αυτά τα δίκτυα εξουσίας στο εσωτερικό του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Εκεί που πρέπει να πούμε ότι και εξαιτίας, ας πούμε, των πιέσεων των μνημονιακών και εξαιτίας των ειδικών καταστάσεων της περιόδου 2015-2019, δεν κάναμε όλα όσα θα θέλαμε να έχουμε κάνει.

Νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και ετούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

ΝΔ: Σταλινικές αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλος απειλεί με εκκαθαρίσεις στο δημόσιο στην περίπτωση που το κόμμα του βρισκόταν ξανά στην κυβέρνηση. «Υπάρχουν αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε κλειστή κομματική εκδήλωση.

Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δείχνουν όμως το πώς σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτει τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όλα αυτά παραπέμπουν σε σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία».