Ένα από τα κομμάτια, που περιέχονται στην Ιδρυτική Διακήρυξη της ΝΔ του 1974 και φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναφέρει:
«Η ΝΔ δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη. Με εκσυγχρονισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδος θα κατοχυρωθεί. Και θα είναι σεβαστή από όλους, χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών εκτός από τους συλλογικούς οργανισμούς στους οποίους θα μετέχει με την ελεύθερη βούλησή της και σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού, στα οποία περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου…»

Γράφει ο Νικήτας Κακλαμάνης*


Αλήθεια, πόσο επίκαιρο μοιάζει μετά από τις απαντήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προς τον ομόλογο του, της Τουρκίας, τη Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, μέσα στην Άγκυρα.

Απέναντι, σε έναν άνθρωπο (Ταγίπ Ερντογάν) που φαντασιώνεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δύο αιώνες μετά από τον διαμελισμό της και προκαλεί παραβιάζοντας κάθε έννοια των κανόνων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου (Συνθήκη Λωζάνης, Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με τη σύμβαση Montego Bay), ο Ν. Δένδιας είπε «ορθά-κοφτά» αυτά τα οποία αισθάνεται η συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού Λαού και αποτελούν τις πάγιες εθνικές θέσεις δεκαετίες τώρα, με εξαίρεση το διάστημα 1996-2004 (κυβέρνηση Κώστα Σημίτη).

Δηλαδή, ότι:

Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υφίσταται μία, και μόνη, διαφορά: Εκείνη της οριοθέτησης της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών.

-Είναι θεσμικώς αυτονόητο ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των κρατών-μελών είναι και ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Η Χώρα μας δεν ζητά τίποτε περισσότερο από τη πιστή εφαρμογή του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο…

Τόσο απλά, αλλά και τόσο κατανοητά…

Ακόμη και για όσα «εκσυγχρονιστικά» κέντρα εντός συνόρων (π.χ. ΕΛΙΑΜΕΠ) μεμψίμοιρα εδώ και δεκαετίες επιδιώκουν να καλλιεργήσουν τη λεγόμενη «διπλωματική κινητικότητα και τον επιβεβλημένο διάλογο» με τη Τουρκία, έστω κι’ αν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται εθνικός «ακρωτηριασμός», είτε με «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, είτε ακόμη και της μαρτυρικής Κύπρου.
Της (κατεχόμενης από τη Τουρκία) Κύπρου, που τη κρίσιμη αυτή ώρα, το θέμα της θα τεθεί επί τάπητος στη πενταμερή, η οποία έχει προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες! Είναι πραγματικά, να απορεί κανείς και να αισθάνεται προδομένος, αλλά ευτυχώς, είναι ολίγοι. Γενικώς…

Γιατί ο Ελληνικός Λαός δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ, ότι χάρη στη «διπλωματική κινητικότητα και τον επιβεβλημένο διάλογο», με τη γείτονα, φθάσαμε :

-Στο «ναρκοπέδιο» της Μαδρίτης (1997), όπου για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος το Αιγαίο στο …πιάτο των Τούρκων, με αφορμή την κρίση των Ιμίων.
-Στο όνειδος του Ελσίνκι (1999), όπου άνοιξε διάπλατα η ατζέντα των εθνικών θεμάτων, σε βάρος της Πατρίδας μας και υπέρ της Τουρκίας -ειδικά για το Αιγαίο- αφού περιλάμβανε μεταξύ άλλων:
-Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας
-Τις «γκρίζες ζώνες», κυριαρχίας που είχε «ανακαλύψει» η Τουρκία στο Αιγαίο
-Τη διαφορά μεταξύ των 10 μιλίων εθνικού εναέριου χώρου και των 6 μιλίων χωρικών υδάτων
-Τα όρια (έως και…) του FIR Aθηνών

Υπογραφή; Κ. Σημίτης.

Στην αντίπερα όχθη όμως, ουδείς Έλληνας και ουδεμία Ελληνίδα ξεχνά επίσης, ότι όλα τα παραπάνω αποφεύχθηκαν επί κυβέρνησης-Κώστα Καραμανλή το 2004.

Τότε, που εφαρμόστηκε –ευτυχώς- η διπλωματία… «της ακινησίας και της επικίνδυνης στασιμότητας» και δεν «κομματιάστηκε» η Ελλάδα στο Αιγαίο αλλά και δεν διχοτομήθηκε -επίσημα- η Κύπρος, με το ντροπιαστικό σχέδιο –Ανάν.

Τότε, που επιχειρήθηκε, πάλι, με την διπλωματία …«της ακινησίας και της επικίνδυνης στασιμότητας» να καταργηθεί η στρατηγική σημασία των Δαρδανελλίων, με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος είχε ανακοινωθεί εντός Κωνσταντινούπολης.

Mπορεί, πραγματικά, να φανταστεί κάποιος, που θα είχε φθάσει η τουρκική αδηφαγία σήμερα, αν δεν είχαν χαραχθεί εκείνες οι «κόκκινες γραμμές» και είχε επικρατήσει η λογική της πολιτικής-Σημίτη;

Σχετικά παραδείγματα:
Ενδεχομένως, θα «κρεμόταν από μία κλωστή» η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο, ενώ στη αντίπερα όχθη της Σμύρνης, οι τουρκικές αποβατικές δυνάμεις βρίσκονται σε αναμονή- πάντα- με «αναμμένες μηχανές».

  • Το εξόχως παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο- πιθανόν- θα ήταν ήδη νόμιμο.
  • Εκτός από το Αιγαίο, θα είχαμε ήδη τεράστιο πρόβλημα στη Θράκη, όπου οι Τούρκοι σταδιακά τα τελευταία 25 χρόνια «χτίζουν» το «προφίλ» της «τουρκικής μειονότητας».


    Αυτές είναι οι αλήθειες, που έχουν καταγραφεί ήδη στην Ιστορία.
    Αυτές τις αλήθειες, υπενθύμισε ο Ν. Δένδιας εκπροσωπώντας τη κυβέρνηση-Κυριάκου Μητσοτάκη στις 15 Απριλίου 2021 στην Άγκυρα.
    Κι΄ αυτές οι αλήθειες, ούτε σβήνονται, ούτε παραγράφονται, όσο κι’ αν το επιχειρούν κάποιοι «εντός τειχών» αλλά και εκτός (βλέπε Βερολίνο). Είπαμε όμως: Είναι ολίγοι. Και το κυριότερο; Δεν έχουν μέλλον. Γενικώς…

*Νικήτας Κακλαμάνης, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Α’ Αθηνών, ΝΔ