Την οδύνη του εκφράζει ο Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ για τον θάνατο του Αρχιπυροσβέστη Μάντζιου Ματθαίου και της άτυχης γυναίκας, σε πυρκαγιά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

«Ο θάνατος του 33χρονου πυροσβέστη κατά τη διάρκεια του καθήκοντος καταδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο το βαρύ φορτίο που έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας για την προστασία του πολίτη, επαναφέρει στο προσκήνιο με οδυνηρό τρόπο τον ιδιαίτερα επικίνδυνο χαρακτήρα του λειτουργήματός τους και αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο απαραίτητη είναι η θέσπιση κανονισμού υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Η Πολιτεία οφείλει να προσφέρει κάθε στήριξη στην οικογένεια του πυροσβέστη. Åðßóçò ïöåßëåé να παράσχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και υλικοτεχνική στήριξη στο προσωπικό του ΠΣ, που επιχειρεί σε επικίνδυνο και κάθε φορά διαφορετικό περιβάλλον για την υπεράσπιση της περιουσίας των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στην έκδοση του ΠΔ, που προβλέπεται τόσο στον Ν. 4249/2014 όσο και στον Ν.3850/2010, σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων προστασίας της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος».

Το τραγικό περιστατικό

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις εννέα, στην οδό Ιπποκράτους 4 στο Π. Φάληρο όπου είχαν μεταβεί 43 πυροσβέστες με 16 οχήματα για να σβήσουν την πυρκαγιά σε ισόγειο κατάστημα υδραυλικών και ειδών θέρμανσης.

Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και σημειώνονταν συνεχώς εκρήξεις σε φιάλες ασετυλίνης με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στον δεύτερο όροφο η 44χρονη σύζυγος του ιδιοκτήτη και μητέρα δύο παιδιών και στον πρώτο όροφο η ηλικιωμένη μητέρα του. Ο ιδιοκτήτης ο οποίος έλειπε την ώρα της πυρκαγιάς έφτασε εκεί λίγο μετά τους πυροσβέστες και ο ίδιος τους ενημέρωσε ότι η σύζυγος και η μητέρα του είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο και τους έδωσε τα κλειδιά των διαμερισμάτων.

Ο Ματθαίος Μάτζιος με έναν ακόμη συνάδελφό του μπήκαν στο κτίριο απ΄όπου έβγαλαν αρχικά την ηλικιωμένη από τον πρώτο όροφο και στη συνέχεια ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης ανέβηκε στον δεύτερο όροφο για να απεγκλωβίσει τη δεύτερη γυναίκα. Λόγω των εκρήξεων και των εύφλεκτων υλικών αναπτύχθηκαν μεγάλα θερμικά φορτία στο κτίριο και έβγαινε πυκνός καπνός που εμπόδιζε την κάθοδο από το κλιμακοστάσιο αλλά και τους άλλους πυροσβέστες να πλησιάσουν με κλιμακοφόρο όχημα.

Περίπου δύο ώρες αργότερα που η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ο άτυχος αρχιπυροσβέστης βρέθηκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος και πολύ κοντά του η 44χρονη γυναίκα, και οι δύο χωρίς αισθήσεις, πιθανόν από εισπνοή καπνού. Πιθανολογείται ότι τελείωσε το οξυγόνο του πυροσβέστη στην προσπάθεια του να τραβήξει τη γυναίκα έξω και έτσι λιποθύμησαν. ‘Οταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.