Ως το πρώτο βήμα στην τελική ευθεία της κυβέρνησης εκλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου τις φιλολαϊκές εξαγγελίες για τις επικείμενες φοροελαφρύνσεις, καθώς πλέον το μυαλό όλων βρίσκεται στην αξιολόγηση από την τρόικα που αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ουσιαστικά «στριμωγμένη» μεταξύ της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας και των πιέσεων των δανειστών, με την πρώτη να την αναγκάζει να προχωρήσει στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις της ΔΕΘ, χωρίς να έχει λάβει το σχετικό πράσινο φως από την τρόικα, καθώς στο Παρίσι οι δύο πλευρές δεν βρήκαν σημείο τομής. Πάντως αξίζει να σημειωθεί με τον τρόπο αυτό και την «μονομερή» ενέργεια των εξαγγελιών, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να περάσει το μήνυμα της σύγκρουσης με την τρόικα στην κοινωνία.

Οι εξαγγελίες για μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα συμβάλλουν στην σταδιακή αλλαγή του κλίματος για τον κυβερνητικό συνασπισμό, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας μέσα από αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις να παγιώνεται στην πρώτη θέση, κινείται πλέον ανοιχτά σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Έτσι από το βήμα της ΔΕΘ κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι έγινε ένα πρώτο βήμα για την πολιτική αντεπίθεση.

Οι παράγοντες που θα αποτελέσουν ωστόσο θρυαλλίδα εξελίξεων στην μακρά πορεία που ακολουθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση στο τέλος Σεπτεμβρίου, η οποία εφόσον εξελιχθεί ομαλά, αναμένεται να αποτελέσει το «γαλλικό» κλειδί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, θετικές εξελίξεις στην αξιολόγηση στο τέλος του μήνα θα ανοίξουν το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ενώ την ίδια ώρα θα τεθούν επί τάπητος και νέα μέτρα ανακούφισης των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων, όπως διαμηνύουν από το Μαξίμου.

Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ντόμινο εξελίξεων, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολύ λεπτές ισορροπίες. Με ένα «πράσινο» φως στην αξιολόγηση, ξεκινά η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ, την ΕΕ, και την ΕΚΤ. Εξάλλου, η πρόθεση του ΔΝΤ να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές συζητήσεις είναι γνωστή εδώ και καιρό, καθώς έχει κάνει γνωστή τη διαφοροποίησή του από τα δύο έτερα μέλη της τρόικας. Εφόσον κριθεί το χρέος βιώσιμο, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα έχουν ανακτήσει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλέον οι στρόφιγγες τόσο των αγορών όσο και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορέσουν να ανοίξουν σταδιακά ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά.

Τέλος, από το Μαξίμου εκτιμούν ότι όλες οι αυτές οι εκκρεμότητες σε οικονομικό επίπεδο, οι οποίες αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στις τελικές αποφάσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι η δεξαμενή των βουλευτών που περιμένουν να δουν τα νεώτερα από το μέτωπο της οικονομίας για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους είναι αρκετά μεγάλη…