Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε σήμερα (08/03), ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, την ίδρυση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκών δεδομένων Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, που δημιουργείται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, η δομή αυτή θα είναι στην 6η Δημοτική Κοινότητα, ο προϋπολογισμός της θα ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θα στελεχώνεται από έντεκα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων δύο ψυχολόγοι, δύο κοινωνικοί λειτουργοί, ένας κοινωνιολόγος και ένας νομικός.

Βασικός σκοπός της θα είναι η στήριξη των γυναικών-θυμάτων βίας, αλλά και διακρίσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, αποτελεί ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση των έμφυλων και πολλαπλών διακρίσεων «που εφαρμόζει πιστά ο δήμος Αθηναίων», με δράσεις όπως η ενημέρωση και η πληροφόρηση, η κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη και η παραπομπή ή συνοδεία σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές αλλά και σε νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Χάρτας, ο δήμος Αθηναίων προχωρά παράλληλα σε δράσεις για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Αθήνας, αλλά και στην καταγραφή στοιχείων που βοηθούν στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των διακρίσεων.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι «η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας αποκτά ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα. Δεκάδες γυναίκες μπαίνουν στο κίνημα #metoo και σπάνε τη σιωπή τους, είναι η ώρα να την σπάσει και η κοινωνία μας, όλοι εμείς. Με πράξεις». Πέραν της νέας δομής, ο δήμος Αθηναίων λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, με 20 δωμάτια παρέχοντας όλο το 24ωρο ασφαλή φιλοξενία στις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.