Να φρενάρει τη διασπορά του κορονοϊού επιχειρεί η κυβέρνηση επιβάλλοντας νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα και αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μέσα σε λίγες ώρες η κοινωνία καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να περιοριστεί η μετάδοση του φονικού ιού, αποσυμπιέζοντας το σύστημα υγείας που δέχεται πιέσεις λόγω της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για το λόγο αυτό τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 5.00 το πρωί, κλειστά θα μείνουν σήμερα τα καταστήματα, εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φαρμακεία, ενώ τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Έντονο παρασκήνιο

Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και την επιβολή νέων μέτρων ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 1,5 ώρας, λόγω της μαραθώνιας και επεισοδιακής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Στο τραπέζι -εάν δεν καρποφορήσουν τα νέα μέτρα- παραμένει πάντα η επιλογή του καθολικού και οριζόντιου lockdown, ζήτημα αιχμής που προκάλεσε έντονες διχογνωμίες ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, καθώς σχεδόν οι μισοί πρότειναν να εφαρμοστεί τώρα και στο Λεκανοπέδιο, ενώ τελικά ελήφθη η απόφαση γενικευμένης καραντίνας μόνο για Θήρα, Μύκονο, Πάτρα, Αγ. Νικόλαο και Χαλκίδα. Οι λοιμωξιολόγοι επισήμαναν ότι η κινητικότητα που υπάρχει τον τελευταίο μήνα κρίνεται ιδιαίτερα επιβαρυντική σε συνδυασμό με τον συνωστισμό σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι εμπορικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Γι’ αυτό αποφασίστηκε ως ένα πρώτο μέτρο να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο από τις 06:00 σήμερα το πρωί με κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00. Δευτέρα έως Παρασκευή η μόνη αλλαγή που επέρχεται είναι η κατάργηση του click in shop και η λειτουργία μόνο του click away, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές παραμένει στις 21.00, γιατί εάν επιβαλλόταν νωρίτερα θα δημιουργούνταν προβλήματα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα αυξάνονταν η κινητικότητα χωρίς να διαχέεται ο κόσμος μέσα στη μέρα, προκαλώντας χειρότερα προβλήματα.

Ουσιαστικά και παρά τις έντονες αντεγκλήσεις που καταγράφηκαν η επιτροπή βρήκε τη χρυσή τομή προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία αλλά και να μην διαταραχθούν έντονα οι ρυθμοί της αγοράς και να συνεχίσει να λειτουργεί, έστω και με δυσκολίες, η οικονομία.

Η «μάχη» για ανοιχτά σχολεία

Έντονες διαφωνίες καταγράφηκαν εντός της επιτροπής και για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς διατυπώθηκαν 3 προτάσεις: α) να κλείσουν γυμνάσια και δημοτικά και να παραμείνουν ανοιχτά οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί β) να κλείσουν όλα τα σχολεία και γ) να παραμείνουν ανοιχτά, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι βοηθούν στην εξάπλωση της πανδημίας. Μετά από ψηφοφορία που έγινε αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά και τα γυμνάσια, καθώς δεν είναι δυνατόν ακόμα να αξιολογηθεί αν επιβαρύνουν την κατάσταση, γιατί τα γυμνάσια λειτουργούν μόλις μία εβδομάδα στις κόκκινες περιοχές.

Το δίπολο οικονομία- ψυχολογία

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι συνυπολόγισαν στις τελικές τους αποφάσεις δύο σημαντικές παραμέτρους. Την κόπωση του κόσμου και την αρνητική ψυχολογία αλλά και τις ανάγκες της οικονομίας. Έτσι, η λύση που υιοθετήθηκε ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, καθώς όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει επιδημιολογικά τα μέτρα είναι αυστηρά, και όπου κρίνεται διαχειρίσιμη τα μέτρα είναι στοχευμένα. Άλλωστε, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται καθημερινά και θα μετρώνται όλοι οι δείκτες που επηρεάζουν την διασπορά του ιού, ενώ αν κριθεί ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις θα ληφθούν άμεσα και την επόμενη Παρασκευή θα αξιολογηθεί εκ νέου η συνολική κατάσταση.

Επιπλέον μέτρα για Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Στις περιπτώσεις της Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, η συζήτηση στην Επιτροπή ήταν διεξοδική και αναλυτική λόγω της εικόνας που παρουσιάζουν και οι τρεις περιοχές. Όπως αναμενόταν, επιβεβαιώθηκε η ένταξη της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες περιοχές». Από εκεί και πέρα, ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα. Αναλυτικά:

Αναστολή λειτουργία των Λυκείων δια ζώσης και εφαρμογή της μεθόδου τηλεκπαίδευσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click in shop.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ παραμένουν κλειστά.

Το ωράριο και οι ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων

Τόσο το λιανεμπόριο, όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμείνουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινάει στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί. Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.