Η στενή σχέση του Ηλία Κασιδιάρη με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, το γεγονός ότι ανήκε στην ηγετική ομάδα έχοντας διακριτό ρόλο στο πλευρό του αλλά και το «πάθος» του για τα όπλα κυριαρχούν στο 25σέλιδο σκεπτικό ανακριτριών και εισαγγελέα που τον έκριναν προφυλακιστέο ως ύποπτο για την τέλεση νέων αδικημάτων.

Οι ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου και ο εισαγγελέας Ντογιάκος, αιτιολογούν την απόφαση τους να δείξουν το δρόμο για τη φυλακή, στο πλέον προβεβλημένο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, απαριθμώντας ένα προς ένα ευρήματα και γεγονότα που καταδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος εμφανίζεται ως εκλεκτός του αρχηγού. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό ο Ηλίας Κασιδιάρης «Ανήκει στην στενή ηγετική ομάδα δίπλα στον αρχηγό από το 2011 ως υπεύθυνος κομματικής ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών, αξίωμα που του απονεμήθηκε από τον ίδιο τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Διευθύνει, κατευθύνει, καθοδηγεί, εκπαιδεύει και καθορίζει το πλαίσιο δράσης».

Μάλιστα, γίνεται καταγραφή σε σειρά περιστατικών από τα οποία προκύπτει ο «βίαιος χαρακτήρα του» αλλά και σε δηλώσεις του ιδίου και του Νίκου Μιχαλολιάκου με τις οποίες εμφανίζονται, όπως αναφέρουν, να παροτρύνουν στη βία στελέχη και οπαδούς του κόμματος, λάτρεις των όπλων. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά ότι:

«Ο κατηγορούμενος, όπως και οι λοιποί συγκατηγορούμενοι του κατείχαν τα όπλα αυτά με σκοπό τη διακίνησή τους στα μέλη και στα στελέχη της Χρυσής Αυγής, τα οποία εξασκούνται στη χρήση πυροβόλων όπλων, όχι μεμονωμένα και ατομικά, αλλά στα πλαίσια της ένταξής τους στην οργάνωση, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή εκπαιδευμένοι προς επίδειξη δύναμης και ισχύος, ενώ πολλοί εξ’ αυτών έχουν ήδη καταληφθεί να κατέχουν παράνομα κάθε είδους όπλα».

Για πολιτική δίωξη με στόχο να «υποκλαπούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής» έκανε λόγο στην χθεσινή του απολογία ενώπιον των ανακριτριών ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Αναφερόμενος στα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του ισχυρίστηκε ότι το ένα ανήκει στον πατέρα του και το δεύτερο το οποίο είναι δικό του το χρησιμοποιεί από το 2000 ως αθλητής της σκοποβολής και γι αυτό έχουν γίνει οι απαραίτητες μετατροπές. Άλλωστε, όπως αναφέρει «πωλείται νόμιμα στην αγορά με αυτά τα χαρακτηριστικά». Ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητεί να μην προφυλακιστεί γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά «έχει την ιερή υποχρέωση βάσει του Συντάγματος να εκπροσωπήσει τον ελληνικό λαό …και μόνο το γεγονός αυτό και ο σεβασμός προς τη λαϊκή κυριαρχία με αναγκάζει να αιτηθώ να συνεχίσω απρόσκοπτα και χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό το πολιτικό μου έργο εντός της Ελληνικής Επικράτειας».

Τα έγγραφα στη δημοσιότητα

Με μια δήλωση στην οποία καταγγέλλει ως φαιδρή της την δίωξη σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη ο συνήγορος του Νίκος Αντωνιάδης έδωσε στη δημοσιότητα, με εντολή του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής την απολογία του, τις πραγματογνωμοσύνες που κατέθεσε στο πλαίσιο της ανάκρισης αλλά και το σκεπτικό της προσωρινής του κράτησης. Όπως αναφέρει στην δήλωση του ο συνήγορος υπεράσπισης πρόκειται για μια «σαθρή σε βάρος του κατηγορία, η οποία κατασκευάστηκε με μοναδικό σκοπό να υπάρξει η δικονομική δυνατότητα στις ανακρίτριες και τον εισαγγελέα να τον προφυλακίσουν».

Ένταλμα προσωρινής κράτησης Κασιδιάρη

Απολογία Κασιδιάρη

Έκθεση πραγματογνωμοσύνης