Για το άνοιγμα των σχολείων, την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και τις αλλαγές στην εισαγωγή των ΑΕΙ θα ενημερώσουν σήμερα οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με αφορμή την επικείμενη διαβούλευση του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος».

Παράλληλα,  οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος θα ενημερώσουν και για άλλα θέματα συμπεριλαμβανόμενης και της έναρξης λειτουργίας των σχολείων. Το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει προς διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει κρίσιμες διατάξεις για τα ΑΕΙ, όπως το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων αλλά και την αλλαγή εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με κατοχύρωση βάσης εισαγωγής και με την κατάθεση από τους υποψηφίους δύο μηχανογραφικών.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την ίδρυση ειδικού Σώματος Φύλαξης Πανεπιστημίων ξεκινώντας πρώτα από κεντρικά ιδρύματα όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΠΘ). Για το θέμα αυτό υπάρχουν αντιδράσεις από τα περισσότερα πανεπιστήμια, καθώς οι πρυτάνεις επιμένουν ότι το Σώμα πρέπει να υπάγεται απευθείας στα ακαδημαϊκά όργανα και όχι στην Ελληνικά Αστυνομία.

Προσλήψεις αστυνομικών με διαδικασίες εξπρές

Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται να προσληφθούν αστυνομικοί για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, ενώ αναμένεται να λάβουν ειδική εκπαίδευση, ανάλογη με αυτή των ειδικών φρουρών. Μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει και η σχετική προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την πρόσληψη περίπου 1.000 ατόμων.