Μήνυμα προς την Ευρώπη να διατηρήσει την αξιοπιστία της και να επιβάλλει τις αποφάσεις κατά της Τουρκίας που πήρε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Real Fm, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, το μέλος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να επικρατήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συμπεριφορά της Τουρκίας ένα πνεύμα διαλόγου. Ωστόσο, ήδη από τον Οκτώβριο, η γείτονα χώρα είχε κληθεί από την Ευρώπη να επιλέξει μεταξύ μιας σχέσης συνεργασίας ή αντιπαλότητας και με τις ενέργειές της επέλεξε εν τέλει το δεύτερο, γνωρίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα συνεπάγονταν συνέπειες».

Και συνεχίζει: «Εάν θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει την αξιοπιστία της, πρέπει να επιβάλλει τις αποφάσεις που πήρε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καταγράφεται μια σημαντική απόκλιση μεταξύ των εταίρων μας στην Ε.Ε. αναφορικά με την άμεση επιβολή κυρώσεων στη γειτονική χώρα». Προσέθεσε, επιπλέον, ότι η ύπαρξη  ενός μηχανισμού αυτόματης επιβολής κυρώσεων θα ήταν μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όσον αφορά στις πρόσφατες υποτιθέμενες κινήσεις καλής θέλησης της Άγκυρας, σημείωσε ότι  είναι προσχηματικές «και είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνει η πλειοψηφία των χωρών μελών».

Μιλώντας στη συνέχεια για τις διαφωνίες στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναφορικά με το «ξεπάγωμα» του Ταμείου Ανάκαμψης, στη διαπραγμάτευση του οποίου ο ίδιος είχε καθοριστικό ρόλο στο πλευρό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι οι ενστάσεις Ούγγρων και Πολωνών θα αρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου για να μπορέσει να ξεκινήσει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός με την κανονική μορφή του. Ωστόσο, οι διαφωνίες εντός Ε.Ε. σε ζητήματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ελληνοτουρκικά, το Brexit ή το άσυλο και η μετανάστευση, κατέληξε, εντείνουν τον προβληματισμό της γερμανικής προεδρίας για την ανάγκη γρήγορης επίτευξης συμφωνιών, «με αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες να δούμε ένα ισχυρό κύκλο πιέσεων προς τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων τα οποία έχουν αρχίσει να γίνονται βαρίδια στα πόδια της Ευρώπης».