Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο για «τεχνητό κλίμα δικομματικής πόλωσης» στη διακαναλική παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για τις ευρωεκλογές, από την έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, .

Ο κ. Κουτσούμπας, σχολίασε το «τεχνητό κλίμα δικομματικής πόλωσης αλλά και προκλητικής προβολής συγκεκριμένων υποψήφιων κυρίως Αθήνας και Αττικής, συγκεκριμένων κομμάτων το βράδυ της Κυριακής, με εργαλείο ένα exit poll- μαϊμού και με αναλυτές κάποιους επιστήμονες- αναλυτές, στην πραγματικότητα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο, δεν επιτρέπεται σε αναλυτές δημοσκόπους οι οποίοι υποτίθεται ότι κάνουν επιστημονική δουλειά, αυτό να υποτάσσεται στην κομματική προτίμηση και να γίνεται έτσι φτηνή, ψεύτικη προπαγάνδα. Φυσικά αυτή έχει πάντα κοντά ποδάρια» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο «θετικό, ελπιδοφόρο αποτέλεσμα του ΚΚΕ στον α’ γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών» καθώς το κόμμα στις περιφερειακές κατέγραψε διπλάσια ποσοστά από το εκλογικό του αποτέλεσμα του Ιουνίου 2012, και στο ότι οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται στον δεύτερο γύρο σε Πάτρα, Ικαρία, Πετρούπολη και Χαϊδάρι.

Ανέφερε ότι για τη μία ψήφο με την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση δεν πέρασε στον β’ γύρο στην Καισαριανή, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και ενστάσεις.

«Αυτό που χρειάζεται είναι η θετική αυτή αποτύπωση να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αυτή την Κυριακή πρώτα απ’ όλα στην κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά και στους τέσσερις δήμους όπου είμαστε στον δεύτερο γύρο» τόνισε.

Κάλεσε τον λαό να καταδικάσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, και να γυρίσει την πλάτη στις πιέσεις και τα ψευτοδιλήμματα του «μικρότερου κακού», προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί που υποστηρίζει, δεν μπαίνουν σε προεκλογικά παζάρια με τα κόμματα και τους συνδυασμούς που έχουν ευθύνη είτε από τη θέση την κυβερνητική είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Είπε ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα «μπορούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους, συμμετέχοντας στις εκλογές, με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, όπως λευκό ή άκυρο σε περιφέρειες και δήμους, ψηφίζοντας ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στους τέσσερις δήμους όπου είμαστε μέσα».

Τόνισε ότι το δίλημμα της Κυριακής είναι «ή ψήφος συμφωνίας-συναίνεσης στα αντιλαϊκά δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων ή ψήφος απόρριψής τους, ψήφος λαϊκής δράσης και αντιπολίτευσης σε όλα αυτά, με το ΚΚΕ ισχυρό».

Επέκρινε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι αποκρύπτουν πως μέσα στην οικονομική κρίση υπήρξε κερδοφορία κλάδων και επιχειρήσεων, πως τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν η προϋπόθεση για να ενισχυθεί η ανταγωνιστική θέση του κεφαλαίου και βιομηχανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται μέσα και έξω από την Ελλάδα, πως η παραγωγικότητα σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης.

«Το ΚΚΕ με τρόπο κατηγορηματικό, δηλώνει ότι η διαφωνία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στο αν θα λύνονται σταδιακά τα λαϊκά προβλήματα. Διαφωνούμε στην κατεύθυνση της πάλης, στη στρατηγική στόχευση, για το αν μπορεί να αλλάξει ο Μανωλιός κι όχι απλά να βάλει τα ρούχα του αλλιώς» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, εκ δεξιών και αριστερών, ότι βολεύεται με το να τα φορτώνει όλα στην ενδοτική μνημονιακή στάση της κυβέρνησης και με το να ρίχνει όλα τα κακά της ΕΕ μόνο στη Μέρκελ, αφήνοντας, έτσι στο απυρόβλητο όλο το ευρωενωσιακό μονοπωλιακό, ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα.

«Βολεύεται να συγκαλύπτει την πολιτική του, που είναι πολιτική μέσα στα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει με την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, με την ενέργεια ή την αμυντική βιομηχανία όπου η ΕΕ δεν επιτρέπει τις κρατικές επιδοτήσεις όχι ως μνημονιακή απαγόρευση, αλλά ως όρο που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ «που ψηφίστηκε και από τις βασικές δυνάμεις του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ».

«Να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ πώς θα κάνει κρατικές βιομηχανικές επενδύσεις αν αυτές δεν είναι στους επιλέξιμους στόχους από την ΕΕ, στους οποίους πάντα κατευθύνονται και τα κοινοτικά και τα εθνικά κρατικά κονδύλια», πρόσθεσε.

Είπε ότι «και η ΝΔ δρομολογεί τέτοιες επενδύσεις που βέβαια έχουν καθαρό ταξικό χαρακτήρα, τι συμφέρει δηλαδή το κεφάλαιο, μέσα στην Ευρώπη» προσθέτοντας «εκεί θα διοχετεύονται τα κονδύλια».

Επισήμανε ότι «η σοσιαλδημοκρατία, παραδοσιακή τύπου ΠΑΣΟΚ και η σημερινή τύπου ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική και πρακτική τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, με την απογοήτευση που πάντα προκαλεί ο συμβιβασμός τους με το οικονομικό κατεστημένο, τελικά διευκολύνει, όπως πολλές φορές έγινε στην ιστορία, τον δρόμο για την τελευταία εφεδρεία του συστήματος, τον φασισμό- ναζισμό» και κάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση της Χρυσής Αυγής.

Κάλεσε επίσης τον λαό σε επαγρύπνηση όταν βλέπει, την ανακίνηση υπαρκτών ή ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων από ΕΕ- ΗΠΑ, αλλά και τις κινήσεις διάφορων κομμάτων στην Ελλάδα που «τσαλαβουτούν» στον εθνικισμό της μιας ή της άλλης πλευράς.

Επισήμανε τα όσα συνέβησαν με τις υποψηφιότητες Σουλεϊμάν και Αχμέτ Κουρτ του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, ή τις απόψεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του για το «ενιαίο τουρκικό πράγμα» και έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια που στόχο έχουν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους.

Τόνισε ότι για το ΚΚΕ τα σύνορα είναι αδιαπραγμάτευτα και πρόσθεσε ότι το κόμμα παλεύει και θα εξακολουθήσει να παλεύει για να ενώσει τον κόσμο πάνω στο βασικό, που είναι η κοινή μας πάλη ενάντια στην κοινωνική εκμετάλλευση κι αδικία.

«Ζητάμε την υποστήριξη του ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για τη Λαϊκή Συμμαχία και τον λαό στην εξουσία. Η Λαϊκή Συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ, απαντά και στο σήμερα και στο αύριο, ενώνει όλο τον δοκιμαζόμενο λαό» είπε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, ο οποίος αναφερόμενος στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είπε ότι «πρόκειται για υποψήφιους- εγγύηση ότι θα σταθούν μπροστά στα προβλήματα, στους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας. Με πείρα, γνώση, θέληση για δράση, ανιδιοτέλεια, αξιοπρέπεια, προσφορά, ο καθένας στον τομέα του».

Τέλος, σύντομες παρεμβάσεις στη διακαναλική συνέντευξη πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Μιχάλης Μιχαήλ, Βασίλης Νικάκης, Νατάσα Παναγιωτάρα, Δημήτρης Βιτάλης, Νίκος Αγγέλου και Γιάννης Ντουνιαδάκης.