Δύο ήταν τα θέματα στα οποία στάθηκε περισσότερο ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών-μελών της Ε.Ε. που επισκέπτονται την Αθήνα. Η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τελειώνει στις ευρωεκλογές, ούτε οι έκτακτες συνθήκες της Ουκρανίας πρέπει να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της Ε.Ε., τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε σχετικά ότι στις αρχές Μαΐου συνεκλήθη στη Θεσσαλονίκη ένα υπουργικό συμβούλιο για τις σχέσεις Ε.Ε. -Δυτικών Βαλκανίων, ενώ στις 10 Ιουνίου συγκαλείται στην Αθήνα και πάλι Συμβούλιο Υπουργών για τις σχέσεις Ε.Ε.-Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να υπογραμμιστεί «το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής οικογένειας για τις σχέσεις της με τους Νότιους γείτονές της».

Ανατρέχοντας εξάλλου στο πεντάμηνο της ελληνικής Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι:

-Στα θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης και συνοχής τελείωσαν οι νομοθετικές εκκρεμότητες ως προς τη μεγέθυνση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και τέθηκε σε εφαρμογή η πρωτοβουλία για τη νεολαία.

-Στα θέματα εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τον Μάρτιο έκλεισε συμβιβαστικά το ζήτημα θέσπισης του Ενιαίου Μηχανισμού Επίλυσης, μια εξέλιξη που έδωσε ώθηση στην Τραπεζική Ένωση.

-Ως προς τα θέματα μετανάστευσης, διαχείρισης των συνόρων και κινητικότητας των Ευρωπαίων πολιτών σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ασφάλειας, η ελληνική Προεδρία ελπίζει να υιοθετηθούν από τη Σύνοδο Κορυφής οι Στρατηγικές Κατευθύνσεις που αναφέρονται σε ζητήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

-Αναφορικά με την οριζόντια θεματική των Θαλάσσιων Πολιτικών της Ε.Ε., η ελληνική Προεδρία ελπίζει και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής να υιοθετεί μια διακήρυξη για τη Θαλάσσια Στρατηγική.