Τους πέντε βασικούς άξονες πολιτικής, που αποτελούν τους πυλώνες της πρότασης που καταθέτει η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση «συμμετέχω», για αλλαγή του ορίζοντα στην Κεντρική Μακεδονία , παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Μάρκος Μπόλαρης.

« Ο θεσμός της περιφέρειας δημιουργήθηκε για να ασκηθούν πολιτικές ανάπτυξης. Όμως τα προηγούμενα χρόνια, η διοίκηση της περιφέρειας, τόσο με τον κ. Ψωμιάδη όσο και με τον κ. Τζιτζικώστα, αρνήθηκε να παρέμβει εκεί που πονά η κοινωνία.

Στη χώρα επιβάλλονται πολιτικές ύφεσης από τη γερμανική δεξιά, οι οποίες έχουν αποσαθρώσει την οικονομία. Η κοινωνία μας βρίσκεται στα όρια της διακινδύνευσης. Όμως, υπάρχει η δυνατότητα άσκησης πολιτικής από τις περιφέρειες Στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης και όποιος από αδυναμία ή ανικανότητα , δεν ασκεί πολιτική για να στηρίξει αυτές τις δυνατότητες, αδικεί τους πολίτες. Αδικεί τον τόπο μας στην εποχή της κρίσης . Σήμερα υπάρχουν υποψήφιοι που καταθέτουν προτάσεις σε λογική life style , χωρίς να καταθέσουν απολογισμό της δουλειά που έκαναν και χωρίς στιβαρή πρόταση στο πρόγραμμά τους» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης «συμμετέχω», υπογράμμισε πως “ η δική μας πρόταση είναι ακριβώς αντίθετη. Εμείς στηρίζουμε τα θετικά και ελαχιστοποιούμε τα’ αρνητικά. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να δώσουμε διέξοδο στις αγωνίες των πολιτών, ακολουθώντας πέντε βασικούς άξονες».

Άξονας πρώτος- Ισχυρή Περιφέρεια με αναδιάταξη των υπηρεσιών: Σήμερα λειτουργεί με ασύνδετες, ασυντόνιστες και ανέλεγκτες υπηρεσίες. Χρειάζεται ηλεκτρονική διακυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα, καθυστερήσεις και αδιαφάνεια, που είναι τα σημερινά χαρακτηριστικά της.

Άξονας δεύτερος -Ευρωπαϊκές πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης: Η Περιφέρεια δεν μπορεί να λειτουργεί ως επαρχία της Αθήνας. Πρέπει να λειτουργήσει ενεργά μέσα στο θεσμό των ευρωπαϊκών περιφερειών και να δώσουμε βαρύτητα στον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ. Να διεκδικήσουμε τα προγράμματα χρηματοδότησης. Μέχρι τώρα οι Βρυξέλες ήταν άγνωστος προορισμός για την διοίκηση της περιφέρειας.

Άξονας Τρίτος- Περιφερειακές πολιτικές για την κοινωνική συνοχή: Μείζον πρόβλημα είναι η ανεργία. Χρειάζεται ενίσχυση των κοινωνικών συνεταιρισμών, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας.

Άξονας τέταρτος- Συγκρότηση πολιτικής για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας: Έμφαση στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν μπορεί η διοίκηση της Περιφέρειας, όπως έπραξε η διοίκηση Τζιτζικώστα, να δηλώνει διαρκώς αναρμόδια και να παραπέμπει στα υπουργεία για θέματα όπως το λιμάνι, το νερό, το αεροδρόμιο, ο χρυσός, τα διόδια. Με αυτήν την τακτική ο κ. Τζιτζικώστας έβαλε πλάτη στην άσκηση των πολιτικών ύφεσης που καταστρέφουν τον τόπο.

Άξονας πέμπτος- Ανάδειξη των γεωστρατηγικών μας πλεονεκτημάτων: Συνεργασίες με τις περιφέρειες των γειτονικών χωρών, της Ευρώπης και των τόπων όπου περπάτησε ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Απόστολος Παύλος. Εκμετάλλευση των brand names παγκόσμιας απήχησης της περιοχής

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στο κλείσιμο του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού λέγοντας πως « Η ΕΡΤ3 ήταν το δημοκρατικό βήμα της περιφέρειας. Η ενημέρωση των πολιτών είναι πρόκληση δημοκρατίας» και πήρε θέση υπέρ της λειτουργίας περιφερειακού καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας όπως η ΕΡΤ3 με έδρα στη Θεσσαλονίκη. «Αν η κυβέρνηση αποφασίσει το οριστικό κλείσιμο της ΕΡΤ3 η Περιφέρεια πρέπει να αναπληρώσει το κενό. Έχουμε τις αρμοδιότητες και υπάρχουν οι πόροι», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος περιφερειάρχης.