Υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών σε 200 από 300 τάσσεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, «εδώ και χρόνια – τότε που το σύνολο του πολιτικού συστήματος σφύριζε αδιάφορα – έχω καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση εφαρμογή που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, με κυριότερη τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 2/3 από την υφιστάμενη Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ακόμη «ντροπή» για το πολιτικό σύστημα να αναγκάζεται από την τρόικα να καταθέσει νόμους που αφορούν το «πολιτικό» χρήμα κα τον κώδικα δεοντολογίας για βουλευτές και υπουργούς.

Πάντως, συνδέει τη μείωση των βουλευτών τόσο με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου όσο και με τη νομοθέτηση της λειτουργίας των κομμάτων.

Στην ερώτηση «στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά ή προς το κέντρο», ο υπουργός απαντά: στροφή της ΝΔ στο μεσαίο χώρο.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Όχι. Οι διευρυμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι υπό προϋποθέσεις χρήσιμες. Όταν καταλήγουν όμως σε κανόνες ελάχιστου κοινού παρονομαστή αποτελούν και συνταγή για παράλυση. Και εγώ δεν είμαι οπαδός της παράλυσης, πράγμα που νομίζω το έχω αποδείξει στο δικό μου υπουργείο».

Για τη συνεργασία της ΝΔ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πάλι, ο υπουργός παρατηρεί πως «έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, οι οποίες εκτιμώ ότι δεν θα γίνουν σύντομα. Από εκεί και πέρα θα δούμε».