Κατ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την Σύνοδο Κορυφής με θέμα την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7/10 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Θεσσαλονίκη όπου η  Γερμανίδα πολιτικός θα παραλάβει το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Στη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο Ελλάδα και Κύπρος θα ισορροπήσουν ζητώντας αφενός την επιβολή άμεσα των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί το 2019 για πρόσωπα που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ και αφετέρου έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό επιβολής των πιο σκληρών κυρώσεων Μπορέλ, που αφορούν γενικότερα στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Κρίσιμη θα είναι βεβαίως η στάση της Γερμανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησε χθες τηλεφωνικά με το Γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Ενδιαφέρον έχει τι αναφέρει η επιστολή του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους 27 ηγέτες των κρατών- μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου. Η πρώτη συνεδρίαση θα αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, μετά τη συνάντηση των ηγετών ΕΕ-Κίνας μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος της συνεδρίασης, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι και η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα συζητηθούν στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της» δήλωσε στην επιστολή του ο κ.Μισέλ.