Δεν υπάρχει κανένα θέμα στη Νέα Δημοκρατία με την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στα καυστικά σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της σχετικής ψηφοφορίας, στην οποία φέρεται το κυβερνών κόμμα να δυσκολεύεται να βρει εισηγητή.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ερωτηθείς ειδικότερα εάν δεν υπάρχει κανένα θέμα ούτε και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και εάν έχει ενημερώσει πως θα παραστεί στην ψηφοφορία, ο κ.Πέτσας σημείωσε καταρχάς ότι ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα έρθουν τελικά στη Βουλή προς ψήφιση οι συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονια, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όταν γίνει η ψηφοφορία, δεν θα υπάρχει τελικά κανένα πρόβλημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως έστειλε και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ και προς όσους βουλευτές νιώθουν κάπως… αμήχανα με την κύρωση των συμφωνιών. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών και πως είχε προειδοποιήσει ότι μία διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει αφού ψηφιστεί.

Σημείωσε επίσης πως όταν η Ελλάδα έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στην Άγκυρα δεν μπορεί να την αγνοεί κατά το δοκούν. «Δεν μπορούμε α λα καρτ να επικαλούμαστε τη διεθνή νομιμότητα για την Τουρκία και να τη γράφουμε στα παλιά μας παπούτσια για τη Βόρεια Μακεδονία» εξήγησε.

Επισήμανε άλλωστε ότι μία από τις συμφωνίες που θα έρθουν προς κύρωση αφορά στον έλεγχο του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς προς πάσα κατεύθυνση το ερώτημα εάν θα ήταν προτιμότερο να αφεθεί αυτό το πεδίο στην Τουρκία.