Ο κύβος ερρίφθη για διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας: Οι σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, ώστε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Φαίνεται πως αυτό είναι το αποτέλεσμα των επαφών σε επίπεδο συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, που ξεκίνησαν αμέσως μετά την αποχώρηση του Oruc Reis και την απόσυρση του στην Αττάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόσυρση του Oruc Reis ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για ένα πρώτο θετικό βήμα δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές άμεσα, εφόσον η αποκλιμάκωση αποδειχθεί ειλικρινής από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Αθήνα είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι οι διερευνητικές αποτελούν το μόνο αποδεκτό τρόπο διαλόγου και θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο όπου είχαν σταματήσει το Μάρτιο του 2016 και με ένα μόνο θέμα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Είχε επίσης διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να πραγματοποιείται διάλογος και ταυτόχρονα να προβαίνει η Τουρκία σε μονομερείς ενέργειες, τις οποίες το διεθνές δίκαιο απαγορεύει σε διαμφισβητούμενες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν είχε αποκλείσει ακόμη και τηλεφωνική επαφή μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.