Ψηφίστηκε στη Βουλή η συμφωνία για τις ΑΟΖ με την Ιταλία

Υπέρ της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:29
26/08/2020
Ψηφίστηκε στη Βουλή η συμφωνία για τις ΑΟΖ με την Ιταλία
16
loading

Η συμφωνία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας - Ιταλίας υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Αύριο το μεσημέρι, ακολουθεί η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωση της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 2 που αφορά τις οριοθετήσεις των περιοχών.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους, τάχθηκαν επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ με διαφορετικό σκεπτικό καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το απόγευμα, καθώς οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 100 βουλευτών για να ψηφίσουν, εξαιτίας της επαναφοράς στις συνεδριάσεις της Βουλής, των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του covid 19.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία με την Αίγυπτο επί της αρχής και των άρθρων -πλην αυτού που έχει τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία- υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

  Προφανέστατα, με κριτήριο το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται σε Εθνάρχη, (όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής).

 2. avatar Το τίμημα της υπογραφής διεθνών συμφωνιών…

  Επειδή στις διεθνείς σχέσεις δεν επικρατεί το δίκαιο, αλλά το συμφέρον και η ισχύς, αποδεχόμαστε ότι για να επιτύχεις την υπογραφή διεθνών συμφωνιών, (ιδιαίτερα όταν πιέζεσαι αφόρητα...), θα καταβάλλεις τίμημα. Θεωρητικά η Ελλάδα διεκδικούσε να μοιράσει την ΑΟΖ της με την Ιταλία και την Αίγυπτο 50 - 50. Χωρίς συμφωνίες, δεν είχε τίποτα... Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα παραχώρησε στην Ιταλία 6.594,52 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (από το θεωρητικό μερίδιό της...) και κέρδισε την πράξη 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (δηλαδή το 46 % της προς διανομή ΑΟΖ). Παραχώρησε στην Αίγυπτο 5.142,81 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (από το θεωρητικό μερίδιό της...) και κέρδισε στην πράξη 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (δηλαδή το 44 % της προς διανομή ΑΟΖ). Δηλαδή, συνολικά παραχώρησε στην Ιταλία και την Αίγυπτο 11.837,33 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (από το θεωρητικό μερίδιό της...) και κέρδισε στην πράξη 113.551 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (το 45,32 % της προς διανομή ΑΟΖ).

  1. avatar Με μέτρο σύγκρισης την Πελοπόννησο.

   Η έκταση της Πελοποννήσου είναι 21.550 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή, η Ελλάδα παραχώρησε σε Ιταλία και Αίγυπτο θαλάσσια έκταση λίγο μεγαλύτερη από τη μισή Πελοπόννησο, (από το θεωρητικό μερίδιό της ..) και κέρδισε, (στην πράξη), εννιάμισυ φορές μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση, (ίση περίπου με πεντέμισυ Πελοποννήσους). Για εμένα, πρόκειται για τεράστια ελληνική επιτυχία.

 3. avatar 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 505.572 τετραγωνικά χιλιόμετρα…

  Η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με έξι, (6), χώρες, (Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία). Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει ΑΟΖ, (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), έκτασης 505.572 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία και έχει κατοχυρώσει την αντίστοιχη ΑΟΖ της, έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, (στην οποία συμφωνία αντιτίθεται η Τουρκία...) και ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο, (στην οποία θα αντιταχθεί η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο...). Η Ελλάδα θα επιτύχει συμφωνία με την Αλβανία, (διότι η χώρα αυτή έχει ανάγκη την ελληνική υποστήριξη προκειμένου να προωθήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή \'Ενωση...). Η πρόσφατη ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, (και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές...) και η πιθανότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάρτιο του 2021, επιτρέπει την βάσιμη προσδοκία ότι η Λιβύη θα αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση, με την οποία η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί τη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ.

 4. avatar 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα…

  Όπως δήλωσε στη Βουλή, κατά τη διαδικασία κύρωσης των συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οι συμφωνίες αυτές αποδίδουν στην Ελλάδα ΑΟΖ έκτασης 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (αντίστοιχα). Η Ελλάδα πέτυχε την υπογραφή των συμφωνικών αυτών, παραχωρώντας ποσοστό 4 % στην Ιταλία, (Ελλάδα 46 %, Ιταλία 54 %) και 5 % στην Αίγυπτο, (Ελλάδα 45 %, Αίγυπτος 55%).
  Με απλά λόγια η Ελλάδα μεγάλωσε κατά 113.551 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θαλάσσιας έκτασης. Σημειώνω ότι η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  1. avatar Η Ελλάδα μεγάλωσε κατά

   Με απλά λόγια η Ελλάδα μεγάλωσε κατά 113.551 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θαλάσσιας έκτασης. Σημειώνω ότι η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
   Δηλαδή, η Ελλάδα μεγάλωσε κατά : (113.551 τ. χιλμ./132.049 τ. χιλμ.) = 85,99 % !!!

 5. avatar [[[]]]]]]]]

  Μπράβο στα κόμματα που καταψήφισαν τη συνεκμετάλλευση των υδάτων μας με την Ιταλία και την έκπτωση της κυριαρχίας στα νησιά πάνω από την Κέρκυρα στα οποία υπάρχουν και υδρογονάνθρακες. Ντροπή στους υπόλοιπους.

  1. avatar Η απόψή σου είναι απόλυτα λανθασμένη.

   H ελληνική κοινή γνώμη αποδέχθηκε την πραγματικότητα. Πλέον, η ελληνική κοινή γνώμη αποδέχθηκε την πραγματικότητα. Δηλαδή, ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν εφαρμόζεται το δίκαιο, αλλά το συμφέρον της κάθε χώρας, με βάση την ισχύ της. Συνεπώς, συμφωνώ με την άποψη ότι: \"Η κοινή γνώμη στη χώρα μας αποδέχτηκε ότι οι συζητήσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ κατέληξαν σε συμφωνίες που εμπεριέχουν συμβιβασμούς\". Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι στα νησιά μας θα δοθεί επήρεια 100 %, για τον απλούστατο λόγο ότι οι άλλες χώρες δεν συμπεριφέρονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση τα συμφέροντά τους. Με απλά λόγια, για να βάλουν την υπογραφή τους σε μια συμφωνία, ζητούν από την Ελλάδα παραχωρήσεις. ΄Οπως ακριβώς έπραξαν η Ιταλία και η Αίγυπτος.

 6. avatar MORFEAS*

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ συριζαίοι; σύριζα-τούρκοι ΕΝΑ & ΤΟ ΑΥΤΟ. ΒΕΒΑΙΑ ο σύριζα ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΛΥΘΕΙ, ΔΙΟΤΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 53 ΘΑ ΨΗΦΙΖΕ ΝΑΙ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΖΗΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. ΕΤΣΙ ΠΑΤΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ 1% ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΝΤΕ & ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ!

 7. avatar Πλαστήρας

  Την ιδέα της προδοσίας και την καταστροφή της πατρίδος μου άχρειοι μπολεσεβίκοι δεν την εγκαταλείψατε. Πηγαίνετε στη Βόρειο Κορέα να δείτε πως ζούνε εκαί. Ρωτήστε με κι εμένα που έχω πάει.

 8. avatar Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται

  Η φωνή των Τούρκων στην Βουλή η φωνή των συριζαιων.

 9. avatar Αρης Παπας

  Το ΚΚΕ ειναι εχθρος του εθνους και να πανε να ζησουν στη Βορεια Κορεα

 10. avatar Σήμερα απέδειξε

  Αυτό το ανθελληνικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ΔΕΝ έχει θέση στην ΕΛΛΗΝΙΚΉ Βουλή

 11. avatar 564

  Βελόπουλος. Είσαι. Και. Πολύ. [...] αδερφάκι. Μου. ΕΓΗΝΕΣ. Και. Πολιτηκος

  1. avatar Ο πληρωμένος πράκτορας

   Του μπολσεβίκου Πούτιν που πουλάει φουμαρα για ορθοδοξία στα γίδια

  2. avatar Peter han

   Μάθε ελληνικά πρώτα ρε ελληναρα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει