Στα ελληνοτουρκικά και τη διένεξη με τη γειτονική μας χώρα εστίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης (20/8) ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορονοϊού.

Ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί αναφορικά με τις απόψεις για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως «άλλο είναι η ακαδημαϊκή, άλλο η στρατιωτική και άλλο η πολιτική άποψη».

Τις τελικές αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη της όλες τις παραμέτρους, τα επιμέρους ζητήματα και τις πιθανές εξελίξεις. «Η πραγματική ευθύνη ανήκει πάντα σε αυτούς που έχουν τα ηνία της χώρας στα χέρια τους» δήλωσε ο Κ.Τσιάρας και συνέχισε τονίζοντας:

«Η Τουρκία έχει αντιδικία με την Ελλάδα που διαρκεί δεκαετίες, με διεκδικήσεις που θέτει και με ζητήματα που για την Ελλάδα δεν υφίστανται».

«Η ελληνική πλευρά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά, να διαμορφώσει την παγκόσμια και πανευρωπαϊκή κοινή γνώμη πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «H Ελλάδα κατάφερε με τις ενέργειες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να δείξει σε όλους ότι έχει δίκιο σε αυτήν την διαμάχη με την Τουρκία και ότι η Τουρκία λειτουργεί με τρόπο που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα».

«Από εκεί και πέρα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με τη γειτονική χώρα» είπε στη συνέχει ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Για εμάς δεν υπάρχουν αμφισβητούμενα σημεία ούτε γκρίζες ζώνες. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, είναι λογικό ότι πρέπει να προσφύγουμε στη διεθνή νομιμότητα και τη Χάγη».

Ερωτηθείς για τα θέματα που θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι, σημείωσε πως «βασικό σημείο αμφισβήτησης από την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα«. Πρόκειται δε για «ένα θέμα που με ευκολία θα μπορούσε να λύσει η Χάγη».

Σχετικά με την αντίδραση της Ευρώπης δήλωσε ικανοποιημένος, παρά την «σχετικά υποτονική αντίδραση της Γερμανίας». Ενώ για τη Γαλλία σημείωσε πως «είναι μια χώρα που βρίσκεται πάντα δίπλα μας».

Τέλος αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού επισημαίνοντας πως φέρνει τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή και την οικονομία και πρέπει να καταλάβουν όλοι πως επιφέρει χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως. «Θα ζήσουμε με αυτήν και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Τα μέτρα της κυβέρνησης λαμβάνονται σταδιακά για να θωρακιστεί η κοινωνία από την πανδημία» ανέφερε.