Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, για την επίσπευση έκδοσης ΑΦΜ σε αλλοδαπούς εργάτες γης που εργάζονται αυτή την περίοδο σε ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε πολλά προβλήματα στη μετάβαση πολιτών από ξένες χώρες – κυρίως από την Αλβανία – στην Ελλάδα για να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα την έλλειψη εργατικών χεριών.

Η κ. Τζάκρη αναδεικνύει το ζήτημα, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή, ειδικά σε περιοχές όπως η Πέλλα και η Ημαθία, εργάζονται περισσότεροι από 10.000 αλλοδαποί εργάτες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή της αναφέρεται στην ανάγκη έκδοσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάκλησής τους.

Αναλυτικά η ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη προς τον υπουργό Οικονομικών:

«Επίσπευση έκδοσης ΑΦΜ στους αλλοδαπούς εργάτες γης που εργάζονται αυτή την περίοδο στις ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις»

«Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και του κλεισίματος των συνόρων που ακολούθησε, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στη συλλογή των προϊόντων τους λόγω της έλλειψης “χεριών” αλλοδαπών εργατών γης προερχομένων κυρίως από την Αλβανία. Μετά από πιέσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σχετική διοικητική ρύθμιση έλυσε προσωρινά το πρόβλημα και έτσι ένας σημαντικός αριθμός εργατών γης μπόρεσε να έλθει στη Χώρα και έτσι να λυθεί το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών για τη συλλογή των αγροτικών προϊόντων.

Με την ρύθμιση αυτή περιγράφεται ακριβώς η διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης καθώς επίσης και ο τρόπος καταβολής της αμοιβής τους, που όπως ζήτησαν οι αγροτικοί φορείς, θα γίνεται με τη διαδικασία του εργόσημου (και όχι με εισφορές στον ΕΦΚΑ).

Αυτή την περίοδο στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας εργάζονται περισσότεροι 10.000 εργάτες γης που έχουν έλθει κυρίως από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίοι απασχολούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τη συλλογή αγροτικών προϊόντων όπως κερασιών, βερίκοκων, ροδάκινων, κλπ.

Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάκλησης τους με την έκδοση όλων των εγγράφων που απαιτούνται πρέπει να εκδοθούν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Και ενώ όσον αφορά στο ΑΜΚΑ έχει δρομολογηθεί η έκδοση του η διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ βρίσκει διοικητικά εμπόδια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία δεδομένου ότι η συγκομιδή των προϊόντων ολοκληρώνεται σιγά- σιγά και οι εργάτες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Χώρα τους, το κράτος θα χάσει έσοδα και οι αγρότες δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε να επεξεργαστείτε όσο το δυνατόν συντομότερα την ενδεδειγμένη λύση ώστε οι αλλοδαποί εργάτες γης που έχουν έλθει στη Χώρα μας,  να μπορέσουν να εκδώσουν ΑΦΜ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάκλησης τους με την έκδοση όλων των απαιτούμενων εγγράφων;».