O διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή , κ. Ι. Αγγέλου, αναμένεται να διαβεί σήμερα, έχοντας την ιδιότητα του κατηγορουμένου στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, το κατώφλι της ειδικής εφέτου ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού που διερευνά την υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών. Ο κ. Αγγέλου ενδεχομένως θα ζητήσει πολυήμερη προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για την κατηγορία που αντιμετωπίζει καθώς και για να λάβει αντίγραφα του ανακριτικού υλικού, ώστε να προετοιμάσει την απολογία του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών κύκλων η απαγγελία κατηγορίας από την κυρία Καλού σε βάρος του κ. Αγγέλου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα όσα έχουν υποστηρίξει πολιτικά και μη πρόσωπα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο είτε των εργασιών της αρμόδιας για την υπόθεση Βατοπεδίου Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, είτε της ανάκρισης.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας και άλλοι μάρτυρες καθώς και η κατηγορούμενη πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη απέδωσαν με τους ισχυρισμούς τους ρόλο συντονιστή της υπόθεσης στον κ. Αγγέλου. Για τον λόγο αυτόν οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η κατηγορία που αποδίδεται στο «δεξί χέρι» του πρώην πρωθυπουργού αφορά το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία, την οποία φέρονται να τέλεσαν, ως αυτουργοί, υπουργοί και κρατικά όργανα.

Χαρακτηριστικά, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή είχε υποστηρίξει: «Τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο Γ. Αγγέλου και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημόσιων κτημάτων».

Επίσης, η κυρία Σταματίνα Μαντέλη κατά την απολογία της στην ανακρίτρια είχε αναφέρει τον κ. Αγγέλου. Ειδικότερα, είχε υποστηρίξει ότι ο μοναχός Αρσένιος του είχε τηλεφωνήσει μπροστά της: «Γιάννη, καλημέρα. Έχουμε κατέβει με τον γέροντα (σ.σ.: τον ηγούμενο Εφραίμ ) στην Αθήνα, πρέπει να συνεννοηθούμε για να βρεθούμε το βράδυ στου Θοδωρή (σ.σ.: Θ. Ρουσόπουλου ) και να σου πω ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ουρανούπολη και για αυτό να πάρεις τηλέφωνο τον Μπασιάκο».

Ελεύθερος με απαγόρευση

Στο μεταξύ χθες ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκιαδάς απολογούνταν ως αργά το βράδυ ενώπιον της κυρίας Καλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε τις κατηγορίες της απλής συνέργειας σε απιστία και σε ψευδή βεβαίωση, που του έχουν αποδοθεί. Με απόφαση της ανακρίτριας αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκιαδάς στις γραπτές εξηγήσεις που είχε δώσει με την ιδιότητα του υπόπτου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, είχε μεταξύ άλλων υποστηρίξει: Οι επίδικες ανταλλαγές ακινήτων είχαν αποφασιστεί σε υπουργικό επίπεδο, ότι ο ίδιος εκτελούσε αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και συνεπώς ο ρόλος του ήταν διεκπεραιωτικός, και ότι μόνη αρμόδια για την εκτίμηση της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των επίμαχων ανταλλαγών ήταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Ακόμη ο κ. Σκιαδάς στις γραπτές εξηγήσεις του είχε επιρρίψει ευθύνες για τις ανταλλαγές ακινήτων και στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Ανάπτυξης, διευθύντρια της οποίας ήταν η κατηγορούμενη στην υπόθεση κυρία Σταματίνα Μαντέλη.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ