Κατά τη συμμετοχή του στο άτυπο εναρκτήριο Συνέδριο υπουργών Περιβάλλοντος, υπό την Προεδρία της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το διήμερο 13-14 Ιουλίου 2020, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως «η δράση είναι το μόνο εμβόλιο για την κλιματική αλλαγή».

Σημείωσε δε ότι η κλιματική αλλαγή «είναι μια παγκόσμια πρόσκληση, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς αποτελεί το κορυφαίο περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει να διαχειριστεί η σύγχρονη γενιά».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα μας στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής προσαρμογής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, με παράλληλη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, στην αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργειας και το Κλίμα, για τις οποίες έχει προβλεφθεί ριζική απλούστευση της αδειοδότησης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης», σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ επεσήμανε και την ενεργειακή εξοικονόμηση μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης του κύκλου του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», από τον οποίο επωφελήθηκαν περίπου 23.000 νοικοκυριά, αλλά και τη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης, με πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε τη σημασία της διασύνδεσης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης με την κλιματική δράση, την περιβαλλοντική προστασία και την αποδοτικότητα των πόρων και σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από την ψηφιακή μετάβαση.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Pascal Canfin, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κα Emma Navaro, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Γραφείου Περιβάλλοντος, κα Johanna Sandahl και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα Kristalina Georgieva.

Παράλληλα, έγιναν δηλώσεις από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Frans Timmermans και τον Επίτροπο, κ. Virginijus Sinkevicius.