Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε, στο Σαράγεβο, με τον Βόσνιο ομόλογό του Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταφέρει στο Σαράγεβο τις ευρωπαϊκές θέσεις για την κατάσταση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

«Το θεμελιώδες ενδιαφέρον μας είναι η σταθερότητα, η εδαφική ακεραιότητα, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και βεβαίως η ευημερία των πολιτών της» υπογράμμισε.

Συμπέρανε δε, ότι «τα προβλήματα δεν είναι μόνο διεθνοτικά ή συνταγματικά, αλλά είναι και οικονομικά και κοινωνικά».

«Η μοίρα και το μέλλον της χώρας αυτής βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της. Αυτοί έχουν το δικαίωμα σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, με ασφάλεια, με σταθερότητα, με αξιοπρέπεια» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει να αποφεύγονται συνταγματικά περίπλοκες καταστάσεις και να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

«Οι αρχές της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα βασίζονται στις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού. Αυτές είναι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός της νομολογίας του Δικαστηρίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια που παρείχε στην ανοικοδόμηση της χώρας του μετά τον πόλεμο, επισημαίνοντας ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η ελληνική προεδρία έθεσε ως προτεραιότητα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε, επίσης, με τον προεδρεύοντα της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Ζέλκο Κόμσιτς και επισκέφθηκε το κτίριο των Ομοσπονδιακών Θεσμών που είχε υποστεί ζημιές στον πόλεμο και ανοικοδομήθηκε με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης.