Έχουμε δηλώσει τις «κόκκινες γραμμές» μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

«H Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Και τα δόντια της τα έδειξε με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σ’ αυτόν τον τόνο αντιμετωπίζουμε και τα υπόλοιπα θέματα.

Έχουμε δε δηλώσει ευθαρσώς με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί και με άλλες πράξεις. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω επ’ αυτών, άλλωστε δεν είμαι και αποκλειστικά αρμόδιος να το κάνω», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην όξυνση που επιχειρεί η Τουρκία.

«Η Ελλάδα, χωρίς εξαίρεση, παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό την Τουρκία, η οποία έχει περάσει σε ένα επόμενο στάδιο από αυτό της προκλητικότητας, της παραβατικότητας και της δημιουργίας γκρίζων ζωνών. Βιώνουμε την περίοδο της επιθετικότητας και μάλιστα της κλιμάκωσης της, η οποία φαίνεται ότι έχει στόχο την πρόκληση θερμού επεισοδίου αν όχι ευρύτερης αντιπαράθεσης. Προκλητικά, επιθετικά, κατά παραβίαση βεβαίως κάθε δικαίου, προσπαθεί και προειδοποιεί ότι θα προβεί σε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μεσόγειο ευρύτερα, στο Νότιο Αιγαίο, σε περιοχές που δεν το δικαιούται. Και βεβαίως, αυτό ακριβώς το οποίο προλέγει είναι που μας κάνει σίγουρους ότι στόχευσή της είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Στηρίζουμε απόλυτα τις κινήσεις και του υπουργείου Εξωτερικών, που αυτές τις μέρες εξελίσσονται, αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν αρκούν. Δεν αρκούν διότι λείπει η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και συγκεκριμένα εθνικής πρότασης, που θα μας βγάλει από το στάδιο της απλής αντίδρασης στις προκλητικές και επιθετικές δράσεις της Τουρκίας και θα μας βάλει στο στάδιο της δράσης των δικών μας σχεδίων. Τα δικά μας σχέδια είναι με βάση τη διεθνή νομιμότητα και θα πρέπει να διαμορφωθεί αυτή η εθνική πρόταση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, υπουργείο Εξωτερικών, καταρχήν», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Βαρβιτσιώτης: Όλα τα διπλωματικά όπλα είναι στο τραπέζι

«Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα απαντάμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του, νωρίτερα σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως η χώρα φυλάει αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα εκεί όπου προκαλείται. Και αυτό -όπως είπε- έχει φανεί σε όλα τα επίπεδα, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Όλα τα διπλωματικά όπλα τα έχουμε στο τραπέζι. Κανένα από τα διπλωματικά όπλα, τα οποία έχει η χώρα μας, δεν τα έχει απεμπολήσει», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε: «Η εξωτερική πολιτική χωρίς ψυχραιμία δεν είναι μία εξωτερική πολιτική η οποία τελικά εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».