Διαξιφισμοί μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για την προκαταρκτική του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με «βολές» από τον Κωνσταντίνο Καραγκούνη και τη Δώρα Αυγέρη.

«Αν ισχύουν και αποδειχθούν αυτά, που ακούστηκαν από τους μάρτυρες στην Επιτροπή που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τότε το κράτος έχει βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης.

Με τέτοιες ενδείξεις, θα ήταν αδιανόητο για τη Βουλή να κάνει τα στραβά μάτια είπε ο βουλευτής της συμπολίτευσης και τόνισε: «Ο πολίτης πρέπει να μάθει εάν ο άνθρωπος που του εμπιστεύτηκε την καταπολέμηση της διαφθοράς επιτέλεσε το ρόλο του».  Ο κ. Καραγκούνης πρόσθεσε ότι πρέπει να διερευνήσουμε και όσα νέα στοιχεία τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής.

«Ακούσαμε από δικαστικούς λειτουργούς να καταγγέλλουν ότι τους ζητήθηκε να στήσουν αβάσιμες διώξεις ή να μιλούν για παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου σε ανακριτική διαδικασία, ενώ ακούσαμε για συνδιαλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο κ. Καραγκούνης.

Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν νωρίτερα, ο κ. Καραγκούνης είπε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα μία ρητή και ευθεία συγνώμη για τα όσα συκοφαντικά διατυπώθηκαν σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ για τα περί εφόδου στο σπίτι του κ. Παπασταύρου, τόνισε ότι δεν υπήρξε έφοδος και ότι (ο κ. Παπασταύρου) «έχει δικαιωθεί επί της ουσίας».

Εξάλλου, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επικαλείται δικονομικές ενστάσεις ενώ ζήτησε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάππα να πει πως γνωρίζει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι και νυν εργαζόμενοι της Novartis.

«Η ΝΔ επιδιώκει αντιστροφή των ρόλων στο σκάνδαλο Novartis»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδιώκει την αντιστροφή των ρόλων στο σκάνδαλο Novartis και υποστήριξε ότι κατά την τρέχουσα διερεύνηση δεν κατατέθηκε κάποιο στοιχείο για παρέμβαση Παπαγγελόπουλου. Το μόνο που υπάρχει είναι η προσπάθεια της ΝΔ να πάρει «ρεβάνς» είπε η κ. Αυγέρη.

Η κ. Αυγέρη τόνισε ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής επιχειρούν να βγάλουν απόφαση πριν αποφασίσει για το ζήτημα η Δικαιοσύνη, η πλειοψηφία ξέρει ότι δεν έχει στοιχεία, «κόβει-ράβει» το κατηγορητήριο, ενώ χρησιμοποιεί – για τη διεύρυνσή του – απόρρητες καταθέσεις, προτού μάλιστα καταθέσει η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου. «Αν ξεκινούσε η προανακριτική από την κ. Δημητρίου, η αποστολή της επιτροπής θα σταμάταγε εκεί» είπε η κ. Αυγέρη.

«Οριστικός ενταφιασμός του σκανδάλου Novartis με ευθύνη ΝΔ- ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο για ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ Novartis-Παπαγγελόπουλος» το οποίο «προσφέρεται για ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται οι στρατηγικές συγκλίσεις» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε στην στάση του ΚΚΕ που έκανε «ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φωτιστούν οι ουσιαστικές πλευρές του σκανδάλου Novartis, αλλά και οι βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν αυτά τα σκάνδαλα: η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να νομιμοποιήσει με την συμμετοχή του διαδικασίες της Επιτροπής που οδηγούν σε κουκούλωμα, συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό.

Επισήμανε ότι μετά από επτά μήνες λειτουργίας της Επιτροπής τα αποτελέσματα είναι μια ατέλειωτη διαδικασία με εκατέρωθεν άσφαιρα πυρά και αντιπαραθέσεις που οδηγούσαν στο να χάνεται η ουσία της διερεύνησης του σκανδάλου, όπως και της πιθανής εμπλοκής σε αυτή τη διαδικασία κυβερνητικών παραγόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Εκεί οδηγούσαν η στάση των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε, μιλώντας, στη συνέχεια, για τις αντιπαραθέσεις σχετικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής, τα κρίσιμα έγγραφα που παρακρατούνται με το πρόσχημα του «απόρρητου», και την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Υπενθύμισε τη θέση αρχών του ΚΚΕ για κατάθεση «όλων των μαρτύρων και των λεγόμενων «προστατευόμενων» με φυσική παρουσία, χωρίς κουκούλα, με πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων τους ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και να εξετασθούν τα όσα καταθέτουν», ενώ επισήμανε τις υπαναχωρήσεις των άλλων κομμάτων.

Είπε επίσης ότι όλα αυτά αναδεικνύουν τις ευθύνες των άλλων κομμάτων που δεν περιορίζονται στενά στις εργασίες της Επιτροπής, αλλά έχουν να κάνουν με γενικότερα και πολύ σοβαρότερα ζητήματα:

  • Την πεισματική άρνηση όλων να καταργήσουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών
  • Την υποκρισία όλων σε σχέση με την «δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» καθώς όλοι αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ, «να πάψει ο ορισμός της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση».
  • «Τρίτο και πιο σημαντικό» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας «οι εργασίες των επιτροπών μέχρι σήμερα φανέρωσαν την αλλεργία σας να φθάσει η συζήτηση και η έρευνα στις βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων ειδικά στο χώρου του Φαρμάκου που βρίσκονται στο ότι το Φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα, ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μεγαλύτερα κέρδη».

Απέδωσε την «αλλεργία» αυτή στον «προφανή λόγο» ότι «όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησαν με πολύ μεγάλη συνέπεια της πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, φορτώνοντας τις όποιες περικοπές στη δημόσια δαπάνη στις πλάτες εργαζομένων και ασθενών».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ «για διεύρυνση των αδικημάτων που φέρεται να έχει τελέσει ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης», ενώ οι εργασίες της Επιτροπής οδεύουν προς το τέλος, και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία αυταπάτη ότι διαχρονικά «επί όλων των κυβερνήσεων και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούσαν επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ή είχαν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για διάφορους κάθε φορά λόγους. Και σε αυτό δεν θα αποτελούσαν βέβαια εξαίρεση ούτε οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «η νέα πρόταση έρχεται να οδηγήσει σε οριστικό ενταφιασμό το σκάνδαλο της Νοβάρτις με ευθύνη όλων των πλευρών ( ΝΔ- ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ )».

«Εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και για αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.