Σε αντιπαράθεση ήρθαν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με το γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση.

Ο Σταϊνμάγερ είχε προσκληθεί να μιλήσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας- Γερμανίας, όπου υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την πολιτική ανάπτυξης για να βγει από την κρίση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Βούτσης εξαπέλυσε επίθεση στο γερμανό υπουργό, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το οποίο θεωρεί επαχθές. Ο λόγος για αυτό είναι ότι «προήλθε από άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα, με ύποπτες συναλλαγές και μίζες, στις οποίες εμπλέκονται πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η δική σας», σημείωσε απευθυνόμενος στο γερμανό υπουργό.

«Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι άσχημα. Είμαστε στα όρια ανθρωπιστικής καταστροφής και είναι παράλογο να εξαγνίζετε μια λάθος συνταγή όταν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις σας μυρίζουν αίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

«Είμαι εναντίον του διαχωρισμού Βορρά Νότου. Πρέπει να επέλθει ισορροπία στην Ευρώπη», επισήμανε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Τα προγράμματα που ακολουθείτε δείχνουν δείγματα επιτυχίας. Αν δεν υπήρχε η βοήθεια της ΕΕ δεν θα μπορούσαμε τώρα να είμαστε εδώ να συζητάμε», προσέθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχίσει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο της ελπίδας και της πολιτικής ανάπτυξης, και να μην ξαναγυρίστε στο δρόμο του δανεισμού. Γιατί αν διαλέξετε το δρόμο αυτό, δεν θα σας ωφελήσει. Οι απλές λύσεις δεν είναι βιώσιμες», είπε.

Ο κ. Σταϊνμάγερ ανέφερε, επίσης, ότι είναι λάθος να εστιάζεται η πολιτική των κομμάτων στη τρόικα και στην κριτική που της ασκείται, και κατέληξε: «Σέβομαι το δρόμο που έχετε ακολουθήσει και είναι σίγουρο ότι σύντομα θα βγείτε από την κρίση».