Βαθιά θλίψη εκφράζουν πολιτικοί και κόμματα για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος έδινε από τον Μάρτιο μάχη στο νοσοκομείο με τον κορονοϊό και σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Τα συλλυπητήριά τους έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Προκόπης Παυλοπουλος και το τηλεφώνημα στην Τζένη Κρεμαστινού

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Τζένη Κρεμαστινού, σύζυγο του θανόντος καθηγητή και πρώην υπουργού Δημήτρη Κρεμαστινού -με τον οποίο τον συνέδεε μακροχρόνια στενή φιλία- και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Κάρολος Παπούλιας: Το ήθος, το πάθος και η γενναιοδωρία του λείπουν ήδη από την επιστήμη και από τη δημόσια ζωή

«Το ήθος, το πάθος και η γενναιοδωρία του λείπουν ήδη από την επιστήμη και από τη δημόσια ζωή», αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Η τελευταία μάχη που έδωσε ο Δημήτρης ήταν σκληρή και άνιση. Είχαν προηγηθεί πολλές άλλες, δύσκολες, μάχες για τους πολλούς. Άλλοτε σαν γιατρός, άλλοτε σαν πολιτικός και πάντα σαν ρομαντικός ανθρωπιστής, ο Δημήτρης Κρεμαστινός έδινε περισσότερα από αυτά που του ζητούσαν» σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμα του ο κ. Παπούλιας και καταλήγει: «Το ήθος, το πάθος και η γενναιοδωρία του λείπουν ήδη από την επιστήμη και από τη δημόσια ζωή».

Πρόεδρος της Βουλής: Αποχαιρετούμε έναν άξιο κοινοβουλευτικό, διακεκριμένο επιστήμονα, υπερασπιστή της δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού, δήλωσε:

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άξιο κοινοβουλευτικό, διακεκριμένο επιστήμονα, υπερασπιστή της δημοκρατίας και βέβαια με διαρκή φροντίδα για τα Δωδεκάνησα, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Στην δεκαετή κοινοβουλευτική του διαδρομή διακρίθηκε για το ήθος, την αγωνιστικότητα και το πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν τις ιδέες του. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός λάμπρυνε την ιατρική επιστήμη ως καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη πλούσια δράση του συγκαταλέγεται η δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αττικόν”, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής. Διετέλεσε ακόμη διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ως υπουργός Υγείας και βουλευτής αγωνίστηκε για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΣΥ, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

Στην οικογένειά του, τους οικείους του και το Κίνημα Αλλαγής εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου».

Νίκος Βούτσης: Αγαπημένε μας Δημήτρη, μας λείπεις πολύ.

«Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήρια προς τη σύζυγο του, τους οικείους του αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ, την πολιτική οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, ενός άξιου επιστήμονα και πολιτικού που σφράγισε για χρόνια την πολιτική ζωή του τόπου» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ιδιαίτερα αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος αναλογιζόμενος την τετραετή συνύπαρξή μας στο προεδρείο της Βουλής καθώς συνεργαστήκαμε άψογα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σημειώνω τη σταθερή επιμονή του Δημήτρη Κρεμαστινού για τη σύγκληση σε προγραμματική βάση των προοδευτικών δυνάμεων.

Αγαπημένε μας Δημήτρη, μας λείπεις πολύ.

Κώστας Σημίτης: Ο Δημήτρης Κρεμαστινός φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μία δημιουργική πολιτική

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με το ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο και τις κοινωνικές εξελίξεις, επηρέασε σημαντικά την επιστημονική και πολιτική ζωή της χώρας.

Ήταν για χρόνια φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μία δημιουργική πολιτική. Θα μου λείψει πολύ. Στην οικογένειά του εκφράζω τη θλίψη και τη συμπαράστασή μου», αναφέρει ο κ. Σημίτης.

Αλέξης Τσίπρας:  Υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως είχε την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά και να διακρίνει «το βάθος των γνώσεών του για την επιστήμη και τα ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά και την ειλικρινή του έγνοια για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στη σύζυγο του εκλιπόντος και τους δικούς του ανθρώπους.

Ο θάνατος του Δημήτρη Κρεμαστινού μας γεμίζει με θλίψη, σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδρομή του Δ. Κρεμαστινού στην πολιτική αλλά και στην επιστήμη χαρακτηρίστηκε από αξιοπρέπεια και προσήλωση στα καθήκοντά του. Καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Κρεμαστινός αγωνίστηκε κατά τη θητεία ως υπουργός Υγείας για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η αξία του οποίου φάνηκε και πάλι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας.

Ο εξαίρετος αυτός επιστήμονας και πολιτικός αφήνει ως παρακαταθήκη ένα σπουδαίο έργο για όλη την κοινωνία. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Κώστας Τσιάρας: Παράδειγμα πολιτικού ανδρός για όλους μας

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, με τον οποίο συνυπήρξαμε για χρόνια στα έδρανα του Κοινοβουλίου» αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με το ήθος του, τίμησε την παράταξή του. Πρωτίστως, όμως, αποτέλεσε παράδειγμα πολιτικού ανδρός για όλους μας. Θα τον θυμόμαστε, όχι μόνο ως κοινοβουλευτικό, αλλά και ως έναν ακάματο υπηρέτη της ιατρικής επιστήμης με την οποία κατέλαβε ανώτατα ακαδημαϊκά αξιώματα».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Παράδειγμα για όλους το πολιτικό και ιατρικό του έργο

«Το πολιτικό και ιατρικό έργο του Δημήτρη Κρεμαστινού θα αποτελεί παράδειγμα για όλους» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Τον γνώρισα στα βουλευτικά έδρανα όπου διακρίθηκε γιατί υπηρέτησε την πολιτική με συναίνεση αξιοπρέπεια και αίσθημα καθήκοντος. Συλλυπητήρια στους οικείους του και στα Δωδεκάνησα που αγάπησε πολύ».

Ανδρέας Ξανθός: Ξεχώρισε για την ευπρέπεια, το ήθος και την αφοσίωση στις προοδευτικές ιδέες

Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους οικείους του Δημήτρη Κρεμαστινού εκφράζει ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υπουργός Υγείας.

«Μετά από πολυήμερη μάχη με το νέο κορονοϊό και παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, “έφυγε” από τη ζωή ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ένας γιατρός που ξεχώρισε στην επιστημονική, ακαδημαϊκή και πολιτική του διαδρομή για την ευπρέπεια, το ήθος και την αφοσίωση στις προοδευτικές ιδέες και στην ανάγκη προάσπισης της Δημόσιας Υγείας» σημειώνει ο Α. Ξανθός.

Νίκος Ανδρουλάκης: Εμβληματική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου μας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Κορυφαίος επιστήμονας, άνθρωπος της προσφοράς, ο οποίος άνοιξε δρόμους στην ιατρική και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον ελληνικό λαό, αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, ταυτίστηκε με τις πιο σημαντικές στιγμές της παράταξής μας.

Μην αφήνοντας ποτέ την επιστήμη στο περιθώριο, ο Δημήτρης Κρεμαστινός μπήκε στην πολιτική για να υπηρετήσει από την θέση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενισχύοντας την περίθαλψη στην περιφέρεια και ιδιαίτερα τις αεροδιακομιδές, σώζοντας έτσι πολλούς συνανθρώπους μας. Από το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε μέχρι και τη λήξη της θητείας του τα Δημόσια Νοσοκομεία, πιέζοντας και από την θέση της αντιπολίτευσης για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας περίθαλψης των ασθενών και εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής, σε όλη την Ελλάδα.

Καλό ταξίδι στον αγαπητό φίλο και σύντροφο Δημήτρη. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήριά στην οικογένεια του.

Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του πρώην Υπουργού, ακαδημαϊκού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός διατέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ υπηρέτησε με ευπρέπεια το δημόσιο βίο της χώρας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα τόσο στην πολιτική όσο και στην ακαδημαϊκό χώρο, του οποίου αποτέλεσε ξεχωριστό μέλος.

Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Οικολόγοι Πράσινοι

O διακεκριμένος καρδιολόγος Δημήτριος Κρεμαστινός έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό μετά από 43 σχεδόν ημέρες νοσηλείας στον Ευαγγελισμό. Η συνεισφορά του στη δημόσια υγεία ήταν μεγάλη, αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Μέσα από τη θέση του Υπουργού Υγείας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με καρδιολόγους και αναισθησιολόγους, δημιούργησε μονάδες αεροπλάνων ΕΚΑΒ για τη διακομιδή ασθενών από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, συνέβαλλε καθοριστικά στη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, εισήγαγε την τηλεϊατρική, αναμόρφωσε σημαντικές ψυχιατρικές μονάδες, ενώ ίδρυσε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν».

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αναγνωρίζοντας το έργο που Δημήτρη Κρεμαστινού, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.